Proje Ekibi |
Doç. Dr. Mustafa HİTİT
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Proje Türü | BAP Proje |
Proje No | - |
Proje Konusu | Bu araştırmada Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen İvesi koyunlarda süt verimi, süt kalite özellikleri, kuzuların besi performansı, kesim, karkas, et kalite özellikleri ve bu özellikler ile ilişkili proteomik özelliklerin araştırılması amaçlanmaktadır.Akdeniz, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde koyunların verimlerinden önemli düzeyde yararlanılmakta olup koyun yetiştiriciliğinden elde edilen gelirin büyük kısmı kuzu ve süt veriminden sağlanmaktadır. Türkiye'de de özellikle kırsal bölgelerde halkın süt ve süt ürünleri ihtiyacının önemli kısmı yerli koyun ırklarından sağlanmaktadır. Yerli koyun ırkları genellikle düşük kombine verimlidirler. Bu koyun ırklarında verim düzeyi bakımından oldukça geniş bir varyasyon görülmektedir. Geniş varyasyon gösteren sürülerde seleksiyonla hızlı bir şekilde genetik ilerleme sağlanmaktadır. Proteomik; belirli şartlarda organizmada, dokuda ve hücre içerisinde genler tarafından kodlanan tüm proteinlerin analizi, tanımlanması ve fonksiyonlarıyla ilgilenen bilim alanı olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde herhangi bir fizyolojik sürecin aydınlatılmasında yalnızca genom analizinin yeterli olmadığı ve bunun yerine proteom analizlerini de içine alan bütünsel bir değerlendirmenin daha doğru bir yöntem olduğu savunulmaktadır. Proteomik parametrelerin, çiftlik hayvanlarında ekonomik yönden önemli verim özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılacak seleksiyon çalışmalarında ucuz maliyetli marker olarak kullanılma potansiyeli bulunmaktadır.Önerilen bu proje ile Şanlıurfa'da yetiştirilen İvesi ırkı koyunlarda verim özelliklerini determine eden proteomik parametreler araştırılarak yeni seleksiyon kriterleri ortaya çıkarılması planlanmaktadır. |
Proje Durumu | Tamamlandı |
Başlangıç Tarihi | 19-12-2022 |
Bitiş Tarihi | 18-12-2023 |