Sıçanlarda Karregenan ile Oluşturulan Pençe Ödeminde Dut Meyvesi Ekstraktının Antiinflamatuvar Etkisinin Araştırılması
Proje Ekibi
Doç. Dr. Mustafa HİTİT
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu İnflamasyon vücudun çeşitli durumlarda savunma hücrelerinin dahil olduğu savunma mekanizması ile patojenlere, yabancı maddelere veya dokunun kendisine karşı meydana gelen bir olaydır. Bu olayda ağrı, acı ve ateş şekillendiği gibi aynı zamanda doku da hasar görür. Bu nedenle inflamasyonun engellenmesi amacıyla yeni bir farmakolojik ajan geliştirmek amaçlanmış ve bu amaçla dut meyvesinin ektraktı sıçanlarda karregenin ile oluşturulan pençe ödemi modelinde uygulanacaktır. Hayvanlardan alınan pençe ve kan örneklerinde antioksidan parametre olarak LPO, SOD, GSH ve KAT, kanda ise inflamasyon parametreleri incelenecektir. Dokularda histopatolojik incelemeler yapılarak inflamasyonun varlığı ve şiddeti belirlenerek verilen maddenin etkinliği değerlendirilecektir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 04-08-2020