Koyun erken gebelik ve luteolizisinde koinhibitör gen ekspresyonlarının araştırılması
Proje Ekibi
Doç. Dr. Mustafa HİTİT
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Korpus luteumda (KL) bulunan immün hücreler dinamik olarak siklusun bütün aşamalarında rol almaktadır. Erken fonksionel KL gelişimi ve luteolizis sırasında T hücreleri önemli fonksiyonlar üstlenmektedirler. T hücre aktivasyonu için gerekli sinyalizasyon kostimülatör moleküller tarafından oluşturulmakta ve elzemdir. Bu zamana kadar yapılan çalışmalarda KL’de bulunan T hücre sayısı ve tipleri araştırılmıştır. Ancak, T hücre aktivasyonu ve deaktivasyonunda yer alan koinhibitör mekanizmaların moleküler mekanizmaları detaylı olarak aydınlatılmamıştır. Programlı ölüm reseptörü 1 (PD-1) ve sitotoksik T lenfosit ilişkili antijen 4 (CTLA4) T hücre aktivasyonunu baskılayan inhibitor kontrol düzenleyicileri olarak fonksiyon göstermektedir. PD-1 ve antijen sunan hücrelerde eksprese olan ligandı (PD-L1) ile olan interaksiyonu dokuları koruyan self tolerans oluşturmaktadır. Bundan dolayı, KL’ de bulunan luteal ve endotel hücrelerin T hücreler ile olan interaksiyonu KL içinde kostimülatör ve koinhibitör sinyallerin önemli olabileceğini düşündürmektedir. Bu amaç için iki araştırma planlanmıştır: 1) Birinci araştırmada, koyunlar östrüs takibinden sonra siklus ve gebelik grubu olarak ayrılarak, gebelik grubundaki koyunlar çiftleştirilmiştir. Daha sonra siklus ve gebeliğin 12., 16., ve 22., günlerinde herbir gruptan 4 koyun olacak şekilde KL örnekleri toplanmıştır, 2) İkinci araştırmada siklusun 12. günde koyunlarda luteolizis PGF2α enjeksiyonu ile uyarılıp 1 saat (n=4), 4 saat (n=4) ve 16 saat (n=4) ve kontrol (n=4) olmak üzere KL doku örnekleri toplanmıştır. Elde edilen KL dokularından, PD-1:PD-L1 yolağı ve CTLA4 gen ifadeleri mRNA düzeyinde değerlendirilecektir. Ayrıca, in-situ hibridizasyon ile genlerin lokalizasyon ve ekspresyonları saptanacaktır. Sunulan bu araştırma düzeni ile CL’un hem normal luteolizis/regresyonunda hem de indüklenme sonrasında T hücrelerinin moleküler mekanizmasının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlaması beklenmektedir Çalışmamızda KL’nin immün kontrolünü sağlayabilecek olan koinhibitör PD-L1 ve CTLA4 ile birlikte PD-L1 ekspresyonlarının koyun erken gebelik ve F2α-indüklenmiş luteolizis süresince araştırılması amaçlanmaktadır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 02-07-2018