Akademisyenler > İrfan ÇINAR > Proje Detayı
Farelerde Sisplatin ile Olusturulan Nörotoksisite Üzerine Gossypinin Nöroprotektif Etkilerinin In-Vivo ve In-Vitro Olarak Arastırılması
Proje Ekibi
Doç. Dr. İrfan ÇINAR
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) TÜBA ve TÜBİTAK Destekli Proje
Proje No -
Proje Konusu Amaç: Kanser günümüzde mortalitesi en yüksek hastalıklardan biridir. Kullanılan antikanser ajanların birçok kısıtlayıcı yan etkisi bulunmaktadır. Bu antikanser ilaçlardan birçok kanser en sık kullanılanı sisplatindir. Potansiyel anti-tümör etkilerine rağmen, klinik kullanımını sınırlayan nefrotoksisite, ototoksisite ve periferal nörotoksisite gibi önemli toksik yan etkileri bulunmaktadır. Kemoterapinin neden olduğu periferal nörotoksisite, sisplatinin en sık görülen yan etkilerinden biridir ve hem kanser tedavisinin etkinliğini hem de kanser hastalarının yaşam kalitesini etkiler hatta bu yan etki terapötik tedavilerin kesilmesine dahi neden olabilmektedir. Sisplatin nörotoksik yan etkilerini nöron hücrelerinde inflamasyon, oksidatif stres ve apoptoz üzerinden oluşturduğu belirtilmiştir. Yapılan çalışmalar oksidatif hasarın önleyerek nöroprotektif bir mekanizma sağlanabileceği üzerinde durulmuştur. Buradan yola çıkarak güçlü antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip gossypinin sisplatin toksisitesinin önlenebileceğini öngördük. Çalışma planı: Çalışmamız iki aşamadan oluşacaktır. 1) İn-vivo deneysel hayvan modeli ile sisplatin toksisistesi oluşturulacak ve gossypinin nörotoksisiteyi önleyip önlemediği oksidan, antiinflamatuar ve apoptoz açısından beyin dokuları biyokimyasal, moleküler ve histopatolojik olarak incelenecektir. 2) İn-vivo olarak primer nöron kültürü yapılacak ve gossypinin IC50 değeri belirlenip bu doz üzerinden üç doz olacak şekilde biyokimyasal ve PCR gurupları oluşturulacaktır. Gossypinin sisplatin toksisitesi üzerine 6. ve 12. saatteki etkileri incelenecektir. Sonuç: : Proje bulguları ile dünya literatürüne gossypinin sisplatin toksisitesine karşı nöroprotektif bir rol alabileceği duyurulacaktır. Böylece sisplatine bağlı yan etkiler azaltılarak etkin tedavi dozu ile hem kanser tedavisi alan hastaların faydasına hem de devlet ekonomisi faydasına büyük katkı sağlanacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 15-02-2021