Dijital Öğretmenliğe Yolculuk - Öğretmen Adaylarına Değişen Öğretmen Yeterliliklerini Kazandırma Eğitimi -
Proje Ekibi
Doç. Dr. Mustafa Öztürk AKCAOĞLU
Projedeki Rolü: Eğitmen
Proje Türü (Ulusal) TÜBA ve TÜBİTAK Destekli Proje
Proje No -
Proje Konusu Covid-19 virüsünün neden olduğu küresel salgın sürecinde, eğitim öğretim faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için yararlanılan uzaktan eğitim ile birlikte öğretmenlerin pedagojik yeterlilikleri yanında teknolojik yeterliliklere de sahip olmasının önemi tekrar anlaşılmıştır. Bu süreçte yapılan araştırmalar incelendiğinde; eğitim kurumlarının alt yapılarını hızlı bir şekilde uzaktan eğitime hazır hale getirebildikleri fakat öğrencilerin ve öğretmenlerin bu altyapıları kullanımı konusunda gerekli becerileri sergilemede zorlandıkları, öğretmenlerin uzaktan eğitim yerine yüz yüze eğitime dönmeyi tercih ettikleri, uzaktan eğitim yazılımlarının kullanımlarının kolaylığına bağlı kalmaksızın uzaktan eğitimin uygulamalı derslere uygun olmadığına yönelik görüşlerin sunulduğu, uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının kendilerini mesleki olarak yetersiz ve güvensiz hissedebildikleri ve salgın süresindeki zorunlu uzaktan eğitim uygulamalarında öğretmen adaylarının mesleki yeterlilikleri kazanma yönünden (örneğin, Öğretmenlik Uygulaması ve Okul Deneyimi etkinliklerinin fiziksel sınıf ortamında gerçekleştirilememesi gibi) olumsuz etkilendiği görülmektedir (Allen, Rowan ve Singh, 2020; Altun Ekiz, 2020; González-Calvo, Barba-Martín, Bores-García ve Gallego-Lema 2020; İnanç ve Karaduman, 2020; Karatepe, Küçükgençay ve Peker, 2020; Murray ve diğerleri, 2020; Terenko ve Ogienko, 2020). Bu bağlamda, önerilen proje kapsamında öğretmen adaylarının alandan (branştan) bağımsız olarak uzaktan eğitim sürecindeki mesleki ve teknolojik yeterliliklerini geliştirmeleri için uzman eğitimciler tarafından hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerin verilmesi amaçlanmaktadır. Alana özgü mesleki bilgilerin yanında genel mesleki beceriler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından güncellenen öğretmen yeterliklerinde detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu kapsamda, alandan (branştan) bağımsız bir şekilde genel mesleki becerilerin karma öğretmen adayları grubu ile ele alınması hem konunun farklı açılardan irdelenmesi hem de uygulamada zengin ve yapıcı öneriler sunulması konusunda uygun bir ortam oluşturacaktır. Bu amaç doğrultusunda, ilgili proje dönem çağrısı kapsamında ülkemizde bulunan farklı üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğrenim gören 30 öğretmen adayı projeye dahil edilecektir. Proje eğitimleri ise ülkemizdeki farklı üniversitelerde görev yapmakta olan akademisyenler tarafından verilecektir. Proje 15-17 Kasım 2022 tarihlerinde 4 gün süre ile Kastamonu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde çevirim içi olarak gerçekleştirilecektir. Proje giderleri kabul edilmesi durumunda TÜBİTAK tarafından desteklenen proje bütçesi ile karşılanacaktır.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 21-11-2022