TÜBİTAK 2209-A Lisanslı e spor oyuncularının oyun oynama motivasyonları ve algılanan stres düzeylerinin incelenmesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aslı YÜZGENÇ
Projedeki Rolü: Danışman
Proje Türü (Ulusal) Diğer Kamu Kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları Hariç)
Proje No -
Proje Konusu E Spora yönelik tüketici talebi ve video oyunu yarışmalarının artmasıyla birlikte e spor, spor, etkinlik ve eğlence endüstrilerinden büyük ilgi görmeye başlamıştır. Bu ilgi nedeniyle e spor, spor yönetimi akademisyenlerinin araştırma yapması, öğrencilerini eğitmesi ve hizmet endüstrisi için de yeni ve popüler bir alanı temsil etmektedir. Dolayısıyla e spor, alan yazın henüz giriş düzeyinde bulunmakta ve e spor oyuncularını inceleyen araştırmalar da oldukça azdır. E sporda performansı etkileyen en önemli faktörlerden biri motivasyondur. Bu yüzden oyuncuların oyun oynama motivasyonlarının belirlenmesi, oyuncuların performansını artırmak açısından önemlidir. Algılanan stres ise, oyuncuların başarısında etkili olan faktörlerden biridir ve var olan stresi iyi bir şekilde yönetebilmek başarıyı ve dolayısıyla motivasyonu da artıracaktır. Özellikle lisanslı e spor oyuncularının ödül düzeyi ve seyirci sayısı yüksek oyunlarda mücadele ettikleri düşünüldüğünde, lisanslı e spor oyuncularının oyun oynama motivasyonlarının ve algılanan stres düzeylerinin incelenmesi e spor sektörü ve alan yazını açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden araştırmanın amacı, lisanslı e spor oyuncularının oyun oynama motivasyonları ve algılanan stres düzeylerini çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmamıza farklı e spor branşlarında turnuvalara katılan 150 lisanslı e sporcu gönüllülük esası ile katılacaktır. Katılımcılara Dijital spor oyunları motivasyon ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeği uygulanacaktır. Araştırma sonuçları makaleye dönüştürülecek ve spor bilim insanları ile paylaşılacak olup, bulgular da, sporcuların motivasyon nedenlerini ve algılanan stres düzeylerini ortaya çıkardığı için Türkiye E Spor Federasyonu ve bünyesindeki antrenör ve sporcular ile paylaşılacaktır.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 15-10-2022