Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Laboratuvarı Alt Yapı Projesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Beste DEMİRCİ
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Diğer Kamu Kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları Hariç)
Proje No -
Proje Konusu Geçmişte Veteriner Anatomi alanındaki çalışmalar Veteriner Hekim Apsyrtus’a (M.S. …-330) kadar uzanmaktadır. Hastalıkların nedenlerinin saptanması amacıyla başlayan ilk nekropsi deneyimi ve at anatomisi hakkında Apsyrtus’un bilgileri İslam Uygarlığı’nda 9. Yüzyıla kadar devam etmiş bu yüzyıldan itibaren hastalıklar üzerinde yazılı hale geçmiştir. Bu eserlerin anatomik bilgileri Galenos ve Aristotales tarafından tekrarlanmıştır. İlk resimli at anatomisi kitabı ise İstanbul’da bulunan 1466 yılına ait olan ve “Kitab-uz Zardaka Fi Ma’rifeti il- Hayl ve Ecnasuha ve Emrazuha ve Edviyatuha” adlı eserdir. Modern anlamda Veteriner Anatomi çalışmaları ise 1762 yılında Lyon’da bulunan okulda yapılmıştır. Türkiye’de ise anatomi dersi 1842’de Askeri Veteriner Okulunun açılmasıyla görevli Veteriner Hekim Godlewsky tarafından verilmiştir. Anatomi dersi bağımsız olarak ilk defa 1849 yılında Askeri Veteriner Okulu’nun ders programında yer almıştır. Sivil Veteriner Hekim Okulu 1889 yılında eğitim-öğretime başlamış Anatomi dersini ise Neşet Bey, Ahmet Mesut ve Hilmi Dilgimen 2 vermiştir. Sivil ve Askeri Veteriner okulları 1920 senesinde birleşmiş ve ilk Anatomi Enstitüsü 1933 yılında Ankara’da Baytar Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Veteriner anatomi ailesi veteriner fakültelerinin açılmaya devam etmesiyle büyümekte, akademik çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde bilme katkı sağlamaktadır. Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi ise Bakanlar Kurulu’nun 25.01.2016 tarih ve 2016/8562 sayılı kararıyla kurulmuş olup 2018 yılı Eylül ayı içerisinde Eğitim- Öğretime 33 adet öğrenci ile başlamıştır. Öğrenci uygulamaları için en önemli gereksinim; gerek akademik gerekse teknik personel tarafından hazırlanan kadavralar ve anatomik preparatlardır. Anatomik preparatlar; osteolojik örnekler, corrosion cast tekniği veya lateks enjeksiyon tekniği ile hazırlanmış çeşitli doku ve organlar, kuru hava tekniği ile şişirilen mide, akciğer, barsak gibi lümenli organlar, gibi anatomik oluşumlardır. Ayrıca anatomi laboratuvarı öğrencilerin fakülteye girişlerinden itibaren görev bilinci ve meslek disiplininin ilk adımlarının atıldığı yerdir. Kadavra diseksiyonu ile öğrenciler hangi hayvan türünde nasıl bir anatomik yapının bulunduğunu ve ayrımlarının nasıl yapıldığı konularında bilgi sahibi olurken, klinik öncesi ve klinik bilimlere de temel oluşturmaktadırlar. Dokunun sertliği, organların yerleşimi, topografik olarak hangi organa dışarıdan nasıl ulaşılabileceği kadavralar üzerinde anlatılmaktadır. Dolayısıyla veteriner hekimlik mesleğinin lisans-lisansütü eğitimlerinin gerçekleşmesi iyi bir temele dayandırılmalı Veteriner Anatomi laboratuvarlarının alt yapısı kurulmalıdır. Ayrıca Veteriner Anatomi alanında yapılan akademik çalışmalar öğrenci laboratuvarlarının alt yapısı kullanılarak da yapılmaktadır. Kadavra hazırlanması ve saklanması aşamalarında formaldehit içeren solüsyonlar ve soğuk hava depoları kullanılmaktadır. Formaldehitin yüksek kanserojen madde olması sebebiyle iyi havalandırılmış laboratuvarların kurulumu elzemdir. Diseksiyonların çekerocak altında yapılması ve laboratuvarın iyi havalanması, uygulama esnasında koruyucu maske, eldiven ve gözlük gibi malzemelerin kullanımı risk faktörlerini aza indirgemektedir. Kadavra tespit solüsyonlarının kimyasal formülasyonları için hassas terazi ve manyetik karıştırıcı sıklıkla kullanılmaktadır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 18-10-2020