Farklı oranlarda yerfıstığı küspesi ilaveli yemlerin gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) sindirim ve antioksidan enzimleri ile büyüme parametreleri üzerine etkileri
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Keriman YÜRÜTEN ÖZDEMİR
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Ülkemizde balık yetiştiriciliği sektörüne paralel olarak gelişen balık yemi sanayinde dışa bağımlı olduğumuz balık unu, soya unu, balık yağı gibi hammaddelere alternatif olabilecek hammaddelerin değerlendirilmesi, ekonomik ve verimli yem üretimi bakış açısından önem taşımaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliği alanında günümüze kadar yapılan birçok çalışmada, balıklar için hazırlanan karma yemlerde soya küspesi, fındık küspesi, pamuk tohumu küspesi gibi bitkisel protein kaynaklarının alternatif hammaddeler olarak değişik oranlarda kullanılabileceği belirlenmiştir. Bu araştırmaların temel amacı, hem soya küspesinin tamamı ya da bir kısmı yerine geçebilecek alternatif bir hammadde bulmak hem de balık yeminde hammadde çeşitliliği sağlayarak ekonomik ve tam değerli yem üretmektir. Bu nedenle, bu çalışmada şimdiye kadar denenmiş bitkisel ham madde kaynaklarına alternatif olarak, yerfıstığı bitkisinin, yağ üretiminin sonunda yan ürün olarak ortaya çıkan küspesinin gökkuşağı alabalığı yeminde kullanılabilirliği araştırılacaktır. Yerfıstığı küspesinin çeşitli oranları kullanılarak hazırlanacak yemler ile ticari yem kullanımı karşılaştırmalı olarak denenerek , gökkuşağı alabalıklarında büyüme performansı, vücut kompozisyonu, yağ ve amino asit kompozisyonları, mineral madde içeriği, sindirim ve antioksidan enzimler üzerine etkisi tespit edilecektir. Özel bir işletmeden temin edilen gökkuşağı alabalıkları Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezindeki stok tanklarına konulacaktır. Uygun olan ortam koşulları sağlandıktan sonra 1 ay boyunca balıkların adapte olması beklenecektir. 15 adet araştırma tankına her birine 15 adet olmak üzere balıklar tanklara konacak ve denemeye başlanacaktır. Deneme başında stok tankındaki 10 adet balık deneme başlangıç örneği olarak kullanılacaktır. Başlangıç balık etlerinin ve hazırlanan yemlerin kimyasal kompozisyonunu belirlenecektir. Deneme boyunca balıklar önceden hazırlanmış yemler ile beslenecektir. Yemler gökkuşağı alab...
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 25-06-2021