img
PORTAKAL (Citrus sinensis) KABUĞU SİRKESİNİN ANTİBAKTERİYEL ve ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
Proje Ekibi
Öğr. Gör. Dr. Ruhşen AYDIN KARAAĞAÇ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Danışman
Proje Türü (Ulusal) TÜBA ve TÜBİTAK Destekli Proje
Proje No -
Proje Konusu Çalışmamızda portakal kabuğundan geleneksel yöntemlerle sirke üretimi gerçekleştirilecektir. Geleneksel yöntemlerle yaklaşık olarak 3 -- 4 ay içerisinde oluşması planlanan portakal kabuğu sirkesinden örnek alınıp antioksidan özelliklerinin belirlenmesi sağlanacaktır. Bu anlamda besin sanayinde ürünlerin sağlığa yararlı etkilerini artırmak için portakal kabuğu sirkesi ile zenginleştirme yapılması, tüketiminin yaygınlaştırılması beslenme ile ilişkili bazı sağlık sorunlarının önlenmesinde ve tedavisinde katkı sağlaması hedeflenmektedir. Meyve kabuklarının bu şekilde geri dönüştürülmesi bu tür kalıntılardan kaynaklanan çevre kirliliği sorunlarının azalmasına da yardımcı olabilecektir Ayrıca yapmış olduğumuz portakal kabuğu sirkesinin insan ve hayvan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri belirtilen Echericia coli üzerindeki antibakteriyel etkisinin belirlenmesi de hedeflenmiştir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 20-03-2023
Bitiş Tarihi
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş