img
Kastamonu’da Tüketilen Musluk Sularının ve Ambalajlı Suların Radyometrik ve Element Analizleri
Proje Ekibi
Doç. Dr. Temel Kan BAKIR Doç. Dr. Temel Kan BAKIR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü BAP Proje
Proje No -
Proje Konusu Literatürde insanların doğal radyasyonlardan dolayı maruz kaldıkları riskleri belirlemek amacı ile çalıĢmalar yapılmaktadır. YaklaĢık son 20 yıldır, insanların doğal, taban seviye radyasyona maruz kalmalarının sağlık üzerindeki etkilerinin incelenmesi çalıĢmaları sürdürülmektedir (Hendry ve akr., 2009). Ancak günümüzde düĢük seviyeli iyonlaĢtırıcı radyasyonun canlı organizmalar üzerindeki etkisi ile ilgili çok az veri mevcuttur. EPA (ABD Çevre Koruma Ajansı)’ya göre, düĢük seviyeli iyonlaĢtırıcı radyasyona maruz kalmanın etkileri az olsa bile bu etkiye uzun süre maruz kalmak bazı riskler doğurabilmektedir (EPA, 2011). Bununla beraber içme ve kullanma sularının fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bakteriyolojik özellikleri standardize edilmiĢtir (TS-266). Özellikle pH, elektriksel iletkenlik, bulanıklık, toplam çözünmüĢ tuz ve alkalinite gibi fizikokimyasal özelliklerinin tayini, suların temel karakteristik özelliklerinin belirlenmesini sağlar. Ayrıca içme ve kullanma sularında fazla miktarda bulunması istenilmeyen maddelerin ve suda bulunabilecek toksik maddelerin incelenmesi insan sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Bu nedenle bu çalıĢmada, Kastamonu’da Tüketilen Musluk Sularının ve Ambalajlı Suların Radyometrik ve elementel analizlerinin yanı sıra fizikokimyasal özelliklerinin tayini hedeflenmiĢtir. Bu amaçla, Kastamonu ilinde tüketilen musluk ve ambalajlı su örneklerinde doğal (238U, 232Th ve 40K) ve yapay (137Cs) radyoaktivite konsantrasyonları belirlenecek ve su örneklerinin elementel analizi yapılacaktır. Elde edilen sonuçlar kullanılarak, radyolojik tehlikeler ve ağır metallerin oluĢturacağı sağlık riskleri belirlenecektir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-05-2018
Bitiş Tarihi 01-11-2019
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş