Akademisyenler > Erol TEKİN > Proje Detayı
Proje Ekibi
Doç. Dr. Erol TEKİN
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Mantar yönetimi mantarların yetiştirilme metaforu kullanılarak yönetim literatürüne henüz oldukça yeni girmiş bir teoridir. Bu durum alt düzeydeki çalışanları tıpkı mantar yetiştiriciliğinde olduğu gibi karanlıkta tutarak gübre ile beslemek (neyin ne olduğunu açıklamadan talimatlar aracılığıyla yönlendirmek) anlamına gelmektedir. Yöneticiler genellikle ellerindeki gücü ve bilgiyi tek merkezde tutarak çalışanlar tarafından sorgulanmak ve eleştirilmek istememektedirler. Bu nedenle, her bilgiyi çalışanları ile paylaşmayı tercih etmemektedirler. Diğer bir ifadeyle, üstler astlarına belli bir işi vermekte ancak neyi neden yapmaları gerektiğini açıklama gereksiniminde bulunmamaktadırlar. Bu durum, aynı zamanda bilgi asimetrisi konusunu gündeme getirmektedir. Bir ortamda gelişme kaydedilmek isteniyorsa bilgi asimetrisinin azaltılması, açık iletişim kanallarının kullanılması ve adil bir yönetim mekanizmasının oluşturulması gerektiği bir gerçektir. Bir ülkenin geleceğinin inşa edildiği eğitim alanında ise, mantar yönetim tarzının benimsenme düzeyi merak edilen bir husustur. Bu çalışma "ülkelerin gelecekleri olarak düşünülen gençler (bu çalışma kapsamında araştırma görevlileri) ve gençlere yön veren, aynı zamanda çeşitli idarecilik görevlerinde bulunan öğretim üyeleri arasında gerçekten bu tür bir ilişki sağlanabilmekte midir?" temel araştırma sorusundan hareketle oluşturulmuştur. Bu kapsamda öncelikle üniversitelerde bu tarz bir sorunun olup olmadığının belirlenmesi ve ardından idarecilik yapan öğretim üyelerinin mantar yönetim tarzını kullanım ve araştırma görevlilerinin de mantar yönetim tarzına maruz kalma düzeylerinin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde Türkiye'de iki kamu üniversitesinde görev yapan idareci öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri ile görüşmeler gerçekleştirilmişti...
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 26-04-2017