Akademisyenler > Murat EROĞLU > Proje Detayı
Kinet Höyük Kazısına Ait Tunç-Demir Çağları ile Hellenistik Dönem Çanak-Çömleklerinde Arkeometrik Analizler ve Kaynak Değerlendirmeleri
Proje Ekibi
Doç. Dr. Murat EROĞLU
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Kinet Höyük, Hatay ili Dörtyol ilçesi yakınlarında bulunan önemli bir liman yerleşimidir. Kinet Höyük’te 20 yıl süren arkeolojik araştırmalar, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. M.H. Gates liderliğindeki ekip tarafından 1992 – 2012 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Buradaki arkeolojik araştırmalar, Tarsus’da 70 yıl önce yapılan kazıların ardından Kilikya arkeolojisine katkı sağlayan ve yeni sorular üreten pek çok önemli sonuç ortaya koymuştur. Kinet Höyük’de ortaya çıkarılan kültür varlıkları, bu yüzyıllar boyunca Doğu Akdeniz’deki ekonomik ilişkiyi şekillendiren güçlerin hassas göstergesidir. Kültür varlıkları arasında özellikle çanak-çömlekler, önemli kronolojik anlarda kültürel ve ekonomik ilişkilerin belirlenmesi için önemli kanıtlardır. Önerilen bu projenin amacı, Kinet Höyük yerleşiminde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Tunç Çağları ile Erken Demir Çağına ve Hellenistik Döneme tarihlenen tabakalardan örneklenecek yaklaşık 120 adet çanak-çömleğin petrografik analizi ve XRF (X-ışınları floresans) teknikleri ile mineralojik-petrografik ve kimyasal analizlerini gerçekleştirmektir. Örneklerin petrografik özellikleri ince kesit polarizan mikroskop analiziyle, kimyasal yapıları da XRF analizi ile tespit edilmektedir. Ayrıca Termogravimetrik Analiz ve Diferansiyel Termal Analiz Sistemi (TGA-DTA) analizleri ile seramiklerin pişme derecelerinin belirlenmektedir. Analiz sonuçları bu dönemlerde üretilmiş, kullanılmış ve atıl duruma düşmüş çanak-çömleklerin teknik özelliklerini ortaya koyacaktır. Bu özellikler arasında, çanak-çömleklerin pişirme sıcaklığı, fırın atmosferi ve varsa eklenen organik-inorganik katkı maddeleri gibi üretimde uygulanan teknikler bulunmaktadır. Bu tekniklerin belirlenmesi, Kinet Höyük’te Tunç çağları boyunca çanak-çömleklerinin üretiminde tercih edilen yöntemlerin ve üretimin teknolojik düzeyi hakkında bilgi edinilmesini sağlayacaktır. Kinet Höyük’te Demir Çağı ve sonraki dönemlere tarihlenen çanak-çömlekler üzerinde yapılan araştırmalar, yerel çanak-çömleklerin üretiminde krom derişimi yüksek ve serpentin mineralinin yoğun olarak bulunduğu bir kilin kullanımına işaret etmektedir (Blackman ve Redford, 2005; Grave vd., 2008; Hodos vd., 2005). Bu proje ile Tunç çağlarında aynı kilin kullanılıp kullanılmadığı sorusuna yanıt verilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda Demir Çağı ve sonraki dönemlere tarihlenen örnekler üzerinde yapılan analiz bu çalışma ile genişletilecektir. Potansiyel sonuçlar, Kinet Höyük’te Erken Tunç Çağı’ndan başlayarak Ortaçağ’a kadar devam eden uzun süreçte çanak-çömlek üretiminde kullanılan hammaddelerin belirlenmesini sağlayacaktır. Çanak-çömlek üretiminde uzun süreli hammadde seçimi ve temini, Kinet Höyük’te insan-çevre etkileşiminin anlaşılması için önemlidir. Arkeolojik kazı çalışmaları ile örneklemenin yapıldığı dönemlere ilişkin ayrı ayrı belirlenen araştırma sorularına cevap verilecektir. Bunun ile birlikte, bu dönemlerde Kinet Höyük’te üretilmiş ve ithal edilmiş çanak-çömlekler tanımlanarak bölgesel olarak çanak-çömlek hareketliliği anlaşılacaktır. Elde edilecek sonuçlar, bu dönemlerde Kinet Höyük’ün Ege, Akdeniz, Suriye ve Anadolu ile ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerinin ve bu ilişkinin coğrafi boyutunun anlaşılmasına katkıda bulunulacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 04-08-2020