img
Sargassum sp. Makroalginin Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Büyüme Performansı, Bağışıklık Yanıtı, Kan Parametreleri, Sindirim Enzimleri ve Antioksidan Enzim Aktivitesine Etkileri
Proje Ekibi
Arş. Gör. Dr. Osman Nezih KENANOĞLU Arş. Gör. Dr. Osman Nezih KENANOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü BAP Proje
Proje No -
Proje Konusu Çalışmada Sargassum sp. makroalginin gökkuşağı alabalıkların (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansı, kan parametreleri, sindirim enzimleri ve antioksidan enzim aktivitesine olan etkileri ve immun sisteminde meydana getireceği değişimler incelenecektir. Sargassum sp. Filipinler‟den toplanacak ve Türkiye‟ye getirilecektir. Sargassum kurutulduktan sonra sulu metanolik özütü çıkartılacaktır. Çıkarılan metanolik özüt ticari yemin içerisine 1000 mg kg-1 , 2500 mg kg-1 ve 5000 mg kg-1 oranında katılacaktır. Balıklar hazırlanan bu yemlerle 90 gün boyunca doyana kadar üç tekerrürlü olarak beslenecektir. Çalışmanın her onbeşinci gününde balıkların boy-ağırlık ölçümleri yapılacak, otuz günde bir kaudal venasından steril enjektör ile kan örnekleri alınacak ve enzim analizleri için bağırsak ve mide örnekleri toplanacaktır. Alınan kan örneklerinden, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, hemoglobin konsantrasyonu, hematokrit seviyeleri ve total protein seviyesi, eritrositlerin ortalama korpüskül hacimleri, hemoglobin ortalama korpüskül seviyesi, hemoglobin ortalama korpüskül konsantrasyonu belirlenecektir. Bağışıklık sisteminde meydana gelen değişimler, respiratory burst aktivitesi, fagozitik aktivite, lizozim aktivitesi belirlenerek tespit edilecektir. Ayrıca balıklara Aeromonas hyrdrophila ve Yersinia ruckeri patojenleri enjekte edilerek yapılacak challenge testleri ile Sargassum makroalginin bu patojenlere karşı koruyucu özelliğinin olup olmadığı hayatta kalma oranları ile belirlenecektir. Mide dokusundan sindirim enzimlerinden pepsin enzimi aktivitesi, bağırsak dokusundan diğer sindirim enzimleri (amilaz, lipaz, tripsin) ve karaciğer dokusundan antioksidan enzim analizleri (CAT, SOD, GSH, GSHPx, LPO) yapılacaktır
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 08-03-2019
Bitiş Tarihi 08-03-2020
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş