Proje Ekibi |
Arş. Gör. Dr. Osman Nezih KENANOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Proje Türü | BAP Proje |
Proje No | - |
Proje Konusu | Akvakültürde karşılaşılan en önemli problem balık hastalıklarından kaynaklanan ölümler ve buna bağlı olarak ekonomik kayıplardır. Günümüzde balık hastalıklarının önlenmesinde aşı en çok kullanılan yöntem olarak görülmektedir. Hastalık yaşanılması durumunda ise antibiyotik ve kimyasallar kullanılarak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastalıkların önlenmesinde aşı kullanımı spesifik olması ile yetersiz kalmaktadır. Antibiyotik ile tedavinin ise bazı dezavantajları vardır. Bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç geliştirmesi ve kalıntı bırakması ile birlikte çevresel sorunlar ortaya çıkarması en önemli dezavantajlarıdır. Bu bağlamda araştırmacılar immunostimulant ve probiyotik kullanarak balıkların sağlıkların korunması yoluna gitmişlerdir. Bu amaçla, yapılacak olan çalışmada sarı kantaron yağının (Hypericum perforatum) tedavi edici, bağışıklık uyarıcı ve büyüme performansı etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, önceden MIC testlerini yapacağımız sarı kantaron (Hypericum perforatum) yağı kullanılacak ve aşağıdaki spesifik hedefler izlenerek amaca ulaşılacaktır. 1- Bitkinin büyüme performansı etkilerinin belirlenmesi: Balıklar ilgili bitkinin yağı ile 60 gün beslenecekler ve çalışma sonunda balıkların büyüme verileri kontrol edilerek bitkinin yağının büyüme performansı üzerine etkileri ve yem katkı maddesi olarak kullanılabilirliği tespit edilecektir. 2- Bitkinin immunostimulant etkilerinin belirlenmesi: Balıklar bitkinin yağı ile 60 gün beslenecekler ve 20., 40. Ve 60. günlerde balıklardan kan ve doku örnekleri alınarak immunostimulant etkileri belirlenecektir. Bitkinin tedavi edici özelliklerinin belirlenmesi: Balıklar, sarı kantaron(Hypericum perforatum) yağının Lactococcus garvieae patojenine karşı etkinliğin belirlenmesi için 14 günlük denemeye tabi tutulacaktır. |
Proje Durumu | Tamamlandı |
Başlangıç Tarihi | 04-08-2020 |
Bitiş Tarihi | 04-08-2021 |