Proje Ekibi |
Doç. Dr. Osman Sabri KESBİÇ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Proje Türü | BAP Proje |
Proje No | - |
Proje Konusu | Su ürünleri sektöründeki hızlı artış, yetiştiriciliği yapılan balıkların verimli şekilde beslenebilmesi için, yem sektörünün büyümesine neden olmuş ve bu genişleme beraberinde bazı sorunları da getirmiştir. Yem sektörünün en önemli sorunları arasında hammadde temininde yaşanan güçlükler ve üretim maliyetlerinin yüksek olması bulunmaktadır. Günümüzde balık yetiştiriciliğinde kullanılan yemlerin çoğu, büyük ölçüde balık unu ve balık yağı gibi hayvansal protein kaynaklarına dayalıdır. Ancak balık ununun temininde yaşanan sıkıntılar bu hammaddenin fiyatının yüksek olmasına buda işletme giderlerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan yem maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu anlamda sürdürülebilir ve düşük maliyetli su ürünleri yetiştiriciliği için balık yemlerinde kullanılan denizel kaynaklı balık unların yerine ikame edilebilecek temini kolay bitkisel protein kaynaklarının balık yemlerinde kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada balık unu yerine alternatif bir bitkisel protein kaynağı olan bakla unu kullanılacaktır. Bakla unu levrek balıklarının rasyonuna balık ununun 10, 20, 30, 40 oranlarında katılacak ve balıklar 60 gün boyunca doyana kadar günde 2 defa ( 09:00-17:00) olacak şekilde besleneceklerdir. Elde edilecek olan veriler doğrultusunda, sürdürülebilir ve doğal bir kaynak olan yer bakla ununun yem hammaddesi olarak kullanılmasıyla düşük maliyetli yem ve balık üretimi amaçlanmaktadır. |
Proje Durumu | Tamamlandı |
Başlangıç Tarihi | 22-05-2017 |
Bitiş Tarihi | 01-05-2018 |