img
Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)Yemlerinde Balık Unu Yerine Bakla (Vicia faba)Unu Kullanılmasının Büyüme Performansı, Yem Kullanımı ve Vücut Kompozisyonuna Etkileri
Proje Ekibi
Doç. Dr. Osman Sabri KESBİÇ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Su ürünleri sektöründeki hızlı artış, yetiştiriciliği yapılan balıkların verimli şekilde beslenebilmesi için, yem sektörünün büyümesine neden olmuş ve bu genişleme beraberinde bazı sorunları da getirmiştir. Yem sektörünün en önemli sorunları arasında hammadde temininde yaşanan güçlükler ve üretim maliyetlerinin yüksek olması bulunmaktadır. Günümüzde balık yetiştiriciliğinde kullanılan yemlerin çoğu, büyük ölçüde balık unu ve balık yağı gibi hayvansal protein kaynaklarına dayalıdır. Ancak balık ununun temininde yaşanan sıkıntılar bu hammaddenin fiyatının yüksek olmasına buda işletme giderlerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan yem maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu anlamda sürdürülebilir ve düşük maliyetli su ürünleri yetiştiriciliği için balık yemlerinde kullanılan denizel kaynaklı balık unların yerine ikame edilebilecek temini kolay bitkisel protein kaynaklarının balık yemlerinde kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada balık unu yerine alternatif bir bitkisel protein kaynağı olan bakla unu kullanılacaktır. Bakla unu levrek balıklarının rasyonuna balık ununun 10, 20, 30, 40 oranlarında katılacak ve balıklar 60 gün boyunca doyana kadar günde 2 defa ( 09:00-17:00) olacak şekilde besleneceklerdir. Elde edilecek olan veriler doğrultusunda, sürdürülebilir ve doğal bir kaynak olan yer bakla ununun yem hammaddesi olarak kullanılmasıyla düşük maliyetli yem ve balık üretimi amaçlanmaktadır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 22-05-2017
Bitiş Tarihi 01-05-2018
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş