img
Etlik Piliçlerde İçme Suyuna Asetilsalisilik Asit İlavesinin Modern Miyopatiler Üzerine Etkisinin Araştırılması
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Alper GÜNGÖREN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Araştırmanın amacı içme suyuna farklı dozlarda eklenen Asetilsalisilik asidin etlik piliç hibritlerinde performans parametreleri, pektoralis majör kasının histo-patolojisi, immunohistokimyası, et kalitesi ve modern miyopatiler (beyaz çizgi, odunsu göğüs, spagetti göğüs) üzerine etkilerini incelemektir. Planlanan araştırmada deneme düzeninde altı grup vardır. Her grup 5 tekerrür ve her tekerrür 10 piliçten oluşmaktadır (toplam 300 piliç). Kontrol (katkısız) ve suya Asetilsalisilik asit (Aspirin®, her tablet 500 mg Asetilsalisilik asit içerir) katkılı (ASA grupları % 0.03, 0.06, 0.1, 0.3, 0.6) gruplar olacak şekilde planlanmıştır. Piliçler ticari koşullara uygun olarak yetiştirilecektir. Asetilsalisilik asit takviyesi etlik piliçlerde hızlı büyümenin en hızlı olduğu 25-35. günler arasında yapılacaktır. Yetiştiriciliğin 49. gününde kesim işlemi gerçekleştirilecektir. Tüm hayvanlar kesime sevk edilecek et kalite kusurları yönünden değerlendirilecektir. Deneme süresince piliçlerin tükettikleri yemler, canlı ağırlık kazanımları ve ölüm oranları kayıt altına alınacaktır. Kesim işlemi kanatlı kesim uygulamalarında yaygın olarak kullanılan dekapitasyon şeklinde yapılacaktır. Kesim sonrası pektoralis majör kasından histopatolojik analizler, et kalitesi parametrelerinin (pH, renk, su tutma kapasitesi, pişirme kaybı) analizleri ve irisin düzeyinin belirlenmesi için gerekli numuneler alınarak uygun şekilde işlenecektir.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 22-11-2021
Bitiş Tarihi
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş