img
Propolis Uygulamasının Füme Alabalık (Oncorhynchus mykiss,Walbaum 1792) Filetolarının Raf Ömrü ile Organoleptik, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Etkisi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Alper GÜNGÖREN Dr. Öğr. Üyesi Alper GÜNGÖREN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü BAP Proje
Proje No -
Proje Konusu Bu araştırmada, antimikrobiyel ve antioksidan etkisi bulunan propolisin (arı tutkalı), tütsülenmiş alabalık (Oncorhynchus mykiss,Walbaum 1792) filetolarının raf ömrü ile duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkisi incelenecektir. Bu amaçla, Elazığ Keban Baraj Gölü' ndeki yerel bir alabalık yetiştiricilik çiftliğinden temin edilecek olan 200±30 g ağırlığındaki balıklar, soğuk zincir altında en kısa sürede laboratuvara getirilecektir. Usulüne uygun olarak çıkarılan filetolara salamuralama [%10 tuz (NaCl) (v/w) ] işlemi ile birlikte, farklı oranlarda (%0,25 %0,5, %1 ve %3) saf propolis uygulanarak, 75±3°C sıcaklıkta, %70 bağıl nemde, ürün merkezi sıcaklığı 65,5°C olacak şekilde 50 dakika süreyle tütsülenecektir. Böylece, kontrol grubu (propolis uygulanmamış grup) ile birlikte 5 farklı tipte üretilen ve vakumlanarak ambalajlanan örnekler, +4°C'de muhafazaya alınacaktır. Örnekler üretimin belli aşamalarında [fileto, salamuralama sonu, tütsüleme sonu (0.gün)] ve muhafazanın 7.,14.,21.,28.,42.,56. ....... günlerinde (bozulma oluşuncaya kadar) duyusal (renk, koku, lezzet, tekstür, görünüş ve genel kabul edilebilirlik parametreleri yönünden), kimyasal [aw, pH, rutubet, yağ, serbest yağ asidi (FFA), toplam uçucu bazik azot (TVB-N), tiyobarbitürik asit (TBA) sayısı, kül ve tuz tayinleri] ve mikrobiyolojik (toplam mezofilik aerob bakteri, psikrofilik, Pseudomonas spp., sülfit indirgeyen anaerob, Lactobacillus spp., Laktik Streptococcus spp., lipolitik, maya ve küf sayımı) nitelikleri bakımından analiz edilecektir. Araştırma 4 tekerrürlü olarak yapılacaktır. Araştırma sonunda, elde edilen veriler istatistiki analize tabi tutulacak ve propolis uygulamasının ürünün raf ömrü ile duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkisi ortaya konacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 29-07-2020
Bitiş Tarihi 07-07-2022
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş