Akademisyenler > Ömer DENİZ > Proje Detayı
Atlarda deri problemlerinin tanısı için, yeni bir dermoskopik yöntem çalışması
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Ömer DENİZ
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Sunulan proje kapsamında atlarda ciddi oranda ihmal edilen ve kayıplara neden olan deri hastalıklarının, klinik belirtiler ilerlemeden önce videodermoskopik muayene ile tespit edilmesi planlanmaktadır. Farklı deri bölgelerinde ortaya çıkan lezyonlar hızlı bir şekilde ilerlediği ve bu arada da gözden kaçtığı için hayvan refahında ciddi boyutta problemler yaşanmasına neden olmaktadır. Genellikle işletmelerde görevli Veteriner hekimler geleneksel yöntemlerle yani inspeksiyonel yöntemle muayene yapmaktadırlar. Ancak bahsedildiği gibi bu yöntem sübjektif bir durumdur ve kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Proje kapsamına alınan atların videodermoskopik muayenesi ile deri üzerinden alınan veriler daha da netleştirilecek ve analiz edilecektir. Bu kapsamda yöntem kısmında bahsedildiği gibi farklı yüzeylerde Foliküler paternler, interfoliküler paternler ve görsel muayene yapılarak hem erken dönem lezyonların açığa çıkarılması hem de atlar için rutinde kullanılmayan bir tekniğin kullanıma sokulması hedeflenmektedir. Çalışmamızın ikinci basamağında son dönemlerde atlarda oldukça fazla kullanılmaya başlanan termografik cihazların, deri analizleri yapılmadan yorumlanmasına açıklık getirilmeye çalışılacaktır. İncelenen bölgelerdeki kıl kalınlığı ve yoğunluğu yüzeylerden yansıyan sıcaklığı değiştirebileceğinden okunan sıcaklık değerlerinde yanlış yorumlamalar olabilir düşüncesiyle projemiz detaylandırılmıştır. Proje kapsamında önce deriden elde edilen bulgular daha sonrasında da termal sıcaklıklar yorumlanacaktır.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 09-10-2023