Hz.Ali'nin "el-Kasîdetu'z-Zeynebiyye" sinin Türkçeye Tercümesi ve Bu Kaside Bağlamında Hz. Zeynep Annemize Öğütleri
Proje Ekibi
Proje Türü (Ulusal) TÜBA ve TÜBİTAK Destekli Proje
Proje No 1919B012306047
Proje Konusu Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in peygamberliğine ilk iman edenler arasında yer alan ve yaşı itibari ile ilk Müslümanlar arasında en gençleri olan Hz. Ali b. Ebî Tâlib, Hulefâ-i Râşidî'nin dördüncüsüdür. O, aynı zamanda Peygamber efendimizin kızı Hz.Fâtıma annemizle evlendiğinden Hz. Peygamber efendimizin damadıdır. Hz.Fâtıma annemizle evliliğinden Hasan, Hüseyin ve ölü doğan Muhsin adlı erkek çocukları ile Zeynep ve Ümmü Külsûm adlı kız çocukları olmuştur (Fığlalı, 1989: 371-372). Onun, kızı Hz. Zeynep annemize bir takım nasihatlerde bulunduğu el-Kasîdetu'z-Zeynebiyye isimli bir kasidesi bulunmaktadır. Bu kaside, klasik Arap kasidesi üslubuyla nazm edilmiş bir kaside olup 60 beyitten oluşmaktadır. Hz. Ali b. Ebî Tâlib, nazm ettiği bu kasidesinde yer alan beyitlerde ayet ve hadislerden alıntılar yapmıştır (Hekimoğlu, 2009: 244). Bu projede hakkında özet olarak bilgi verilen el-Kasîdetu'z-Zeynebiyye Arapçadan Türkçeye tercüme edilmiştir. Bununla birlikte Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim planında yer alan "Arap Dili ve Edebiyatı I" dersi kapsamında Klasik Arap edebiyatına dair edinilen Cahiliye dönemi ve İslâmi dönemde kaside, klasik kaside uslûbu ve kasidenin bölümleri gibi bilgiler ışığında, el-Kasîdetu'z-Zeynebiyye adlı kaside, biçim ve içerik bakımından değerlendirilmiştir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 03-10-2023