Akademisyenler > Fadime ULUSOY > Proje Detayı
Matematik öğretmeni adaylarının video temelli mesleki gelişim ortamında dijital içerik tasarlama ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi
Proje Ekibi
Proje Türü (Ulusal) TÜBA ve TÜBİTAK Destekli Proje
Proje No 323K310
Proje Konusu Proje Özeti Matematik eğitimindeki mevcut dijital teknolojilerin çeşitliliği ve gücü, matematiksel kavramları keşfetme ve problem çözme yollarında alternatif yaklaşımlar ortaya çıkarmıştır. Son yıllarda bu teknolojiler arasında en dikkat çekenleri GeoGebra, Cabri ve Sketchpad gibi dinamik geometri yazılımı (DGY) içerikleri olmuştur. Özellikle öğrencilerin zorlandığı geometri ve ölçme öğrenme alanında, nitelikli DGY içerikleri öğrencilere şekillerle ilgili değişmez özellikleri ve ilişkileri inceleme ve önemli sonuçlara varma fırsatları sunmaktadır. Öğretmenlerin bu fırsatları dikkatli, amaçlı ve nitelikli biçimde kullanmasıyla öğrencilerin matematiksel muhakeme becerileri geliştirilebilmektedir. Bunun için öğretmenler akıl yürütmeyi destekleyen DGY etkinliklerini bulma, seçme, tasarlama ve kullanma becerilerine sahip olmalıdır. Fakat öğretmenler bu etkinlikleri tasarlamada, planlamada ve uygulamada birçok zorluk yaşamaktadır. Bu nedenle, öğretmenlerin bu içerikleri tasarlama ve uygulama becerilerinin öğretmen eğitimi programları kapsamında geliştirilmesi önerilmektedir. Öğretmen adaylarının (ÖA'ların) mesleki gelişimlerini desteklemek, öğretmen eğitiminde teori ile uygulama arasında güçlü köprüler kurmakla mümkündür. Bunun için en uygun yerlerden biri, öğretmenlik uygulaması bağlamıdır. Uygulamaya dayalı öğretmen eğitimi içerikleri, ÖA'lara ders planları hazırlama, bunları mikro öğretim ve/ya gerçek sınıflarda uygulama ve aldıkları geri bildirimlerle uygulamalarının niteliğini geliştirme fırsatları sunmaktadır. Bu bağlamda, mikro öğretim ve özellikle video temelli mesleki gelişim uygulamaları, ÖA'ların mesleki deneyim kazanmalarını desteklemenin yanında, öğretmen eğitimcilere geleceğin öğretmenlerinin planlama ve uygulama süreçlerindeki zayıf ve güçlü yanlarını keşfetme fırsatı sunmaktadır. Bu proje, matematik öğretmeni adaylarının video temelli mesleki gelişim ortamında DGY içerikleri tasarlama ve uygulama becerilerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu projede, her aşamasında planlama--uygulama--gözlemleme--yansıtma bileşenlerinin olduğu ve üç aşamada gerçekleştirilecek bir eylem araştırması yöntemi kullanılacaktır. Projede, öncelikle katılımcıların belirleneceği ve veri toplama kaynaklarının pilot çalışmalarının yapılacağı bir hazırlık aşaması olacaktır. Bu aşamada, 30-32 ÖA'nın alacağı Bilgisayar Destekli Matematik Öğretimi dersi açılacaktır. Bu ÖA'lar, ders sürecinde DGY içeriklerini tanımada ve bu içerikleri kullanarak etkinlik tasarlamada deneyim kazanacaktır. Projenin katılımcıları, bu dersi alan kişiler arasından amaçlı örneklem tekniğine göre belirlenecek on iki ÖA'dan oluşacaktır. Katılımcı sayısı, mikro öğretim uygulamaları ve verilerin toplanacağı Öğretmenlik Uygulaması 2 dersinin bağlamı düşünülerek belirlenmiştir. Araştırma verilerini, ÖA'ların bireysel olarak hazırlayacağı DGY etkinlikleri ve bunların revize edilmiş halleri, mikro öğretim ve sınıf öğretimi videoları, yansıtıcı raporlar ve grup tartışmalarının videoları oluşturacaktır. Veriler, üç aşamalı bir süreçte toplanacaktır. İlk aşamada katılımcılar DGY içerikli ders planlarını hazırlayacaktır. İkinci ve üçüncü aşamada hazırladıkları DGY etkinliklerini mikro öğretim sınıflarında ve ortaokullardaki sınıflarda uygulayacaklardır. Bu uygulamaların videoları DGY etkinliklerinin matematiksel, teknolojik ve pedagojik unsurları bakımından video temelli bir bağlamda grupça tartışılacaktır. Veriler, nitel veri analizi yöntemleriyle incelenecektir. Katılımcıların DGY etkinliklerinin matematiksel ve teknolojik özellikleri, Trocki ve Hollebrands'ın (2018) Dinamik Geometri Etkinlik Analizi teorik çerçevesine göre incelenecektir. Etkinliklerin pedagojik niteliği ise alan yazına göre belirlenen bir rubriğe göre incelenecektir (Girit-Yıldız ve Ulusoy, 2023). Diğer taraftan, katılımcıların DGY etkinliklerinin niteliği ile alakalı unsurları fark etme becerilerindeki gelişimsel süreç Müfredat Fark Etme Teorisi (Dietiker vd., 2018) kapsamında incelenecektir. Ayrıca DGY etkinliğinin niteliğindeki değişimler ile fark etme becerilerindeki değişimler her aşama için ilişkilendirilecektir. Bu aşamada teori ağı (Prediger vd., 2008) kurularak kuramsal bir sonuca varmak hedeflenmektedir. Bu çalışmanın sonunda, ÖA'ların DGY etkinlik niteliğini sağlamada teknolojik, matematiksel ve pedagojik bileşenleri bütüncül şekilde düşünmeyi öğrenecekleri beklenmektedir. Çalışmada izlenecek üç aşamalı yöntemsel yaklaşımın tüm disiplinlerdeki öğretmen eğitimcilerine öğretmenlik uygulaması dersi tasarımları için ilham vereceği düşünülmektedir. Ayrıca çalışmada bahsi geçen iki teori arasında kurulan teori ağı alan yazına önemli ve yenilikçi kuramsal katkılar sunacaktır. Proje kapsamında, ÖA'ların DGY etkinlikleri ve bunların öğretim videoları bir web sitesinde sunulacaktır. Bu içerikler, teknoloji ve öğretmen eğitimi ile ilgilenen araştırmacılara araştırma yapma ve proje tasarlama fırsatı verebilecektir. Son olarak, çalışmadaki DGY etkinlikleri temel alınarak "Örnekleri ve Uygulama Önerileriyle Nitelikli Dinamik Geometri Etkinlikleri" isimli etkileşimli bir bilimsel kitap yazılacaktır. Bu kitabın eğitimcilere, kitap yazarlarına ve program geliştiricilerine nitelikli DGY etkinliği tasarlama ve uygulama süreçlerinde yol göstereceği düşünülmektedir.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 31-07-2024