Maclura pomifera bitkisinin meyvesinin etil asetat ekstraktında uçucu yağ, mineral ve metabolitlerinin incelenmesi
Proje Ekibi
Doç. Dr. Hüseyin Serkan EROL
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Maclura pomifera meyvesinin etil asetat ekstresinin majör bileşenleri osajin ve pomiferindir. Bu maddelerin antiülser, antioksidan, antiinflamatuvar ve antitümoral etkileri olduğu gibi karbonik anhidraz enzimi izomerleri üzerine de etkinliği olduğu bilinmektedir. Bu bitkinin sulu ekstraktları üzerine yapılan çalışmalarda TNF gibi inflamatuvar sitokinleri azalttığı bilinmektedir. Bu amaçla çalışmada Maclura pomifera bitkisinden etil asetat ekstratı alınarak diğer yardımcı bileşikler ve bunların muhtemel etkileri değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bitkinin meyveleri parçalanarak uygun miktarda etil asetat ile mesare edilerek ekstrat elde edilecektir. Elde edilen ekstrakttan etil asetat liyofilizatör yardımı ile uzaklaştırılarak kalan özütten Kastamonu Üniversitesi Merkezi Laboratuvarında ICP, GS-MS ve XRF metotları yardımıyla uçucu yağ, mineral ve metabolitleri belirlenecektir. Çalışma sonunda belirlenen majör bileşiklerin etkileri araştırılarak daha sonra planlanacak hayvan modelleri üzerine etkilerinin incelemesi yapılacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-01-2022