Ortaokul Fen Öğretiminde Ortak Bilgi Yapılandırma Modelinin Etkisinin İncelenmesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sami KILIÇ
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Bu araştırmada, Kastamonu il merkezinde öğrenim görmekte olan ortaokul 7. sınıf öğrencileriyle çalışılacaktır. Bunun için farklı sosyo-ekonomik düzeylerdeki (alt-orta ve üst) 3 okul seçilecektir. Uygulama süreci başlamadan önce alt-orta ve üst seviyede üç okul belirleyebilmek için okullardaki öğrenci velilerine “Sosyo-ekonomik Düzey Belirleme Ölçeği” uygulanacak olup, sonuçlara göre her seviyeden bir okul olmak üzere toplam üç okul kullanılacaktır. Daha sonra seçilen okulların her birinde rasgele olarak bir deney grubu, bir de kontrol grubu seçilecektir. Modele uygun hazırlanan ölçeklerin geçerlik-güvenirlik çalışmalarını yapabilmek, ders materyallerinin eksik-aksayan yönlerini görebilmek için hepsinin pilot çalışması yapılacak, asıl uygulama için çalışmada kullanılacak olan veri toplama araçlarına ve ders materyallerine nihai şekli verilecektir. Asıl uygulamada, uygulamaya başlamadan önce ve uygulama sonrası Elektrik Enerjisi Ünitesi Başarı Testi, Elektrik Enerjisi Ünitesi Kavramsal Anlama Testi, Bilimin Doğası Görüşler Anketi uygulanacaktır. Uygulama öncesi ve sonrası, modelin anlamlı bir fark yaratıp yaratmadığı analiz edilecektir. Uygulama sonrası öğrencilerin bilimin doğasına ve sınıfta uygulanan modele yönelik görüşlerini almak üzere Yarı Yapılandırılmış Mülakat gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar, literatür ışığında tartışılacak ve ilgili çalışma bu şekilde bitirilecektir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-02-2018