img
Ulusal pazardaki bazı arı ürünlerinin kalite niteliklerinin belirlenmesi ve mevzuatlara uygunluğunun değerlendirilmesi
Proje Ekibi
Doç. Dr. Müge HENDEK ERTOP
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Fonksiyonel ve besinsel nitelikleri üzerine yapılan çalışmalarla propolis, arı ekmeği, arı sütü gibi bal dışı arı ürünleri ile bunların karışımlarından oluşan gıdalar günümüzde tüketici talebi gittikçe artan ürünledir. Ülkemizde bal çeşitleri, kalite nitelikleri ve limit değerlerine dair tanımlamaları içeren Bal tebliği yasal bir mevzuat olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2012 yılında çıkartılmış ve 2020 yılında revize ilavelerle yürürlüğe girmiştir. Ancak bal harici arı ürünleri konusunda yasal mevzuat olarak Arı Ürünleri Taslak Tebliği ise henüz Nisan 2021 tarihinde görüşe açılmıştır. Taslak tebliğ kapsamında protein, fenolik madde kompozisyonu gibi niteliklere dair limit değerler verilmiş olmasına rağmen, bu süreç içerisinde tüketicinin istifadesine sunulmuş onlarca firmaya ait yüzlerce arı ürünü bulunmaktadır. Ürünlerin tüketiciye arzında bugüne kadar kalite kriter ve limitlerine dair bir mevzuat söz konusu olmadığından, özellikle çok tercih edilen propolis gibi ürünlerin çözgen nitelikleri, çözgenlerin tüketime uygunluğu, yüzde içerikleri, buna bağlı fenolik bileşen dağılımları gibi nitelikler ile, polen rutubeti, yabancı madde içeriği, arı karışımlarında ise bal, arı sütü, propolis gibi bileşen içeriklerinin ve tavsiye edilen tüketici yaş gruplarına uygunlukları değişken olarak piyasa sunulmuştur. Bu projede ulusal pazardan temin edilmiş başlıca firmalara ait propolisler ile bal, arı sütü, polen vb. arı ürünleri karışımlarının fenolik madde bileşenleri, protein, mineral madde içerikleri gibi besinsel ve fonksiyonel niteliklerine dair taramaları yapılacaktır. Proje sayesinde Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma laboratuarı ile akreditasyon sürecindeki bal analizleri haricinde, “bal dışı diğer arı ürünleri konusundaki analizlerle” de çalışılmaya başlanacaktır. Aynı zamanda bu proje kapsamında yapılacak analizler Gıda Mühendisliği Anabilim dalında arı ürünleri üzerine yüksek lisans yapmakta olan iki öğrencimizin tezinde veri olarak değerlendirilecektir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-01-2022
Bitiş Tarihi 01-07-2022
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş