img
img
Gastronomi Alanındaki Mesleki Tecrübelerinin Arttırılması ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Eğitim ve Altyapı Projesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü BAP Proje
Proje No -
Proje Konusu Yöresel mutfakların tanıtılmasında yazılı kaynaklar kadar dijital ortamlarında son derece etkili olduğu görülmektedir. Çünkü dijital dünya diye adlandırılan bir çağda yaşamak, hayatın her alanında interneti ve teknolojiyi kullanmayı gerekli kılmaktadır. Yöresel mutfakların tanıtımı içinde, instagram, facebook, youtube gibi dijital platformlar üzerinden paylaşılan tarif videoları ve resimleri, yöresel yemeklerin bilinme ve uygulanma düzeylerini arttırmaktadır. Bu proje kapsamında Kastamonu’nun yöresel yemek tanıtımlarının, profesyonel mutfak çekimleri ile gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün mutfak laboratuvarında gerçekleştirilecek kısa tarif videolarının, youtube kanalı üzerinden yayınlanarak Kastamonu yerel mutfağının tanıtılması amaçlanmaktadır. Alınması planlanan teknik ekipmanlar (kamera, ışık seti, fon perde vb.) sayesinde profesyonel çekimler gerçekleştirilecek ve Kastamonu yöresel mutfağı çok daha hızlı ve etkili bir biçimde tanıtılmış olacaktır. Proje kapsamında gastronomi ve mutfak sanatları bölümündeki öğretim elemanlarının da meslek içi eğitimlerle desteklenmesi amaçlanmaktadır. Çünkü popülaritesini yeni kazanan bu bölümün nitelikli ve profesyonel öğretim elamanı açığı hala devam etmektedir. Bölümdeki akademisyenlerin, pratikteki yeteneklerinin geliştirilmesi adına çeşitli mutfak kursları mevcuttur. Ancak piyasadaki ücretleri göz önüne alındığında, karşılanması zor bir maliyet ortaya çıkmaktadır. Kastamonu Üniversitesi’ne yönelik 2018 yılında yapılan dış kalite değerlendirme ziyareti sonucunda yayınlanan raporda vurgulanan en önemli hususlardan birisi de “eğiticinin eğitimi” dir. Zira öğrencilerin en güncel ve sağlıklı bilgiye ulaşmasının temel yolu onları eğiten öğreticilerin de bu vasıflara sahip olmasıdır. Öğrenciler için iyi bir kariyerin başlangıcını, eğitimli ve donanımlı uzman kadrodan alınan eğitim, bilgi ve tecrübeler başlatır. Öğrenicinin aldığı eğitim seviyesi ne kadar kaliteli ise mezun olduğundaki tatmin düzeyleri de o kadar iyi olacaktır. Gastronomi bölümlerindeki esas kriterlerden biri de öğretim elemanlarının pratikteki becerilerinin kalitesidir. Hem aşçılık hem gastronomi bölümlerinde uygulama ağırlıklı bir eğitim söz konusu olduğu için, donanımlı bir atölyenin yanı sıra uzman ve donanımlı bir akademik kadro da temel ihtiyaçtır. Bölümden mezun olan öğrencilerin yerel halka, yerel piyasadaki işletme sahiplerine, esnafa, restoran çalışanlarına, profesyonel mutfak konusunda eğitim verebilecek düzeye ulaşmaları hedeflenmektedir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 04-08-2020
Bitiş Tarihi 04-08-2021
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş