img
img
Tarçın, Zencefil ve Karanfil Sirkelerinin Candida albicans'a Karşı Antifungal Aktivitesinin Değerlendirilmesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Ruhşen AYDIN KARAAĞAÇ Dr. Öğr. Üyesi Ruhşen AYDIN KARAAĞAÇ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Danışman
Proje Türü TÜBİTAK 2209-A Proje
Proje No -
Proje Konusu Çalışmamızın amacı, yaygın bir mantar patojeni olan C. albicans'ı engelleme veya ortadan kaldırmada tarçın, zencefil ve karanfilden elde edilen doğal sirke özütlerinin etkinliğini araştırmak ve değerlendirmektir. Çalışma, bu sirkeleri potansiyel alternatif antifungal ajanlar olarak keşfetmeyi ve geleneksel antifungal ilaçlara kıyasla daha güvenli, uygun maliyetli ve erişilebilir tedaviler sunabilecek baharatlardaki doğal biyoaktif bileşiklere odaklanmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın daha geniş etkisi, tıp ve tarımdaki pratik uygulamalardan sürdürülebilir uygulamalara, ekonomik faydalara ve doğal antifungal ajanların bilimsel anlayışının ilerlemesine katkıda bulunmaya kadar uzanabilir. Tarçın, zencefil ve karanfil sirkelerinin C. albicans üzerindeki etkileri, agar difüzyon yöntemi ve belli oranlarda oluşturulan dilusyonları kullanılarak incelenecektir.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 13-05-2025
Bitiş Tarihi

Paylaş