img
img
Akademisyenler > Veysel DOĞAN > Proje Detayı
Farklı Marka ve Fiyat Aralığına Sahip Dondurmalarda Mikro/Nano Plastik Varlığının Araştırılması
Proje Ekibi (1)
Dr. Öğr. Üyesi Veysel DOĞAN Dr. Öğr. Üyesi Veysel DOĞAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü BAP Proje
Proje No -
Proje Konusu ÖZETPlastik üretimi son yüzyılda büyük bir artış göstermiş ve özellikle inşaat, otomotiv ve gıda ambalaj sektörlerinde yaygınlaşmıştır. Ancak, kullan-at toplumunun yükselişi plastik atık kirliliğinin artmasına neden olmuştur. Plastik atıkların geri dönüştürülebilmesine rağmen, sadece %9'u başarılı bir şekilde bu amaçla kullanılırken, diğer bir kısmı yakılmakta ve/veya çevreye salınmaktadır. Bu da plastik atık kirliliğinin büyük bir sorun olduğunu göstermektedir. Özellikle okyanuslara karışan plastik atıklar, ekolojik açıdan ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Plastik atık yönetimi için uygun mevzuata sahip olmayan ülkeler ise karasal ortamların kirlenmesine neden olmaktadır.Plastik atıkların küresel çapta yaygın hale gelmesiyle birlikte mikro/nanoplastikler (MNP) de önemli bir sorun haline gelmiştir. MNP, 5 mm'den küçük plastik parçalardır ve kolayca organizmalara girebilirler. MNP'in okyanuslarla sınırlı olmadığı, toprakta da mevcut olduğu, rüzgar, toz, erozyon, insan etkisi ve su akışı gibi yollarla toprağı kirletebileceği belirlenmiştir. MNP, toprak yapısını bozabilir, bitkilerin büyümesini ve besin içeriğini etkileyebilir. Ayrıca, MNP'in bitkiler tarafından alınabildiği ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği gösterilmiştir.MNP'in gıdalara kontaminasyonu da ciddi bir endişe kaynağıdır. Plastik ambalaj malzemeleri ve işleme sırasında MNP'in gıdalara geçebileceği bilinmektedir. Süt ve süt ürünlerinde yapılan çalışmalar, MNP varlığının net olmadığını, ancak üretim ve işleme sürecinde potansiyel kontaminasyon kaynakları olduğunu göstermektedir.Bu çalışma, süt ve süt ürünlerinde az sayıda benzer çalışmalar olsa da dondurma özelinde MNP varlığına ilişkin yapılmış ilk çalışma olması nedeniyle özgün bir değer taşımaktadır. Veriler incelendiğinde yıllık dondurma üretiminin 460 bin ton civarında olduğu Türkiye'de, kişi başı yıllık tüketimin 4,6 litre olduğu görülmektedir. Özellikle yaz aylarında ve çocuklar tarafından ...
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 22-11-2023
Bitiş Tarihi 27-03-2025
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş