Oleanolik Asit Maddesinin Ratlarda Oleik Asit ile İndüklenen Akut Akciğer Hasarı Modeli Üzerine Etkilerinin Araştırılması
Proje Ekibi
Doç. Dr. Hüseyin Serkan EROL
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu ARDS, inflamasyon ve sitokin salınımı ile karakterize, ölüm oranı ve görülme sıklığı yüksek, mekanizması içinde önemli ROS salınımı olan ve buna bağlı olarak şiddetli doku hasarına neden olan, ayrıca halen kesin olarak tedavi edilemeyen ölümcül bir hastalıktır. Son 50 yıllık süreçte, sağlık alanındaki gelişmeler ile ARDS mortalitesinde azalma olmasına rağmen, yoğun bakım, hastanede kalış süresi ve hastalık sonrası meydana gelen kalıcı hasarlar gibi nedenlerle tedavi masrafları ve mortalitesi halen oldukça yüksek bir hastalıktır. ARDS hastalığının oluşum mekanizması endotel hasarı, ROS ve antioksidan sistem ile yakın ilişkilidir.Bu proje ile ratlarda oleik asit ile deneysel olarak oluşturulan akciğer hasarında (ARDS modeli) oleanolik asit moleküllünün tedavi edici etkilerinin ortaya konulması ve etki mekanizmasının araştırılması amaçlanmıştır.Bu hastalığın karakterine uygun olarak, çalışmamıza konu olan oleanolik asitin özellikle akciğer hasarını oluşturan kompleks metabolizmayı damar endotelini koruyarak, protein kaybını azaltarak ve antioksidan etki göstererek azaltabileceği düşünülmektedir. Böylelikle, hastalığın oluşumunda ve tedavi etme yolunda kritik bu yolakları durdurmak, tedavi edici önemli etkiler görebilmemizi ve mekanizma hakkında önemli bilgiler edinebilmemizi sağlayacaktır.Bunun için toplanan zeytin yaprağı bitki ekstresinden saflaştırılan bu madde, ratlara intravenöz olarak oleik asit uygulandıktan hemen sonra yağda çözülerek oral yolla verilecektir. Oluşan etki, hem kan, hem de tüm dokularda, biyokimyasal (antioksidan sistem ve sitokinler) parametreler ile gelişen histopatolojik değişiklikler ortaya konulacaktır. Elde edilen veriler değerlendirilerek yeni parametrelere ulaşılacak ve mekanizma tam olarak ortaya konulacaktır.Böylelikle açıklanacak mekanizma ile literatürde var olan boşluklar doldurulacak ve yeni fikirlerin üretilmesi için yeni yollar ortaya çıkacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 03-06-2019