Akademisyenler > Asuman ÖZGÖZ > Proje Detayı
HAGLROS Uzun Kodlamayan RNA (lncRNA) Ekspresyonunun Tiroid Kanseri Hastalarında ve Tiroid Kanseri Hücre Hatlarında araştırılması
Proje Ekibi
Doç. Dr. Asuman ÖZGÖZ
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Tiroid kanseri endokrin kanserler arasında en sık rastlanan kanser türüdür. Tiroid karsinogenezinden sorumlu bir takım genetik anormallikler ve çevresel faktörler tanımlanmış olmakla birlikte, hastalığın patogenezinin moleküler mekanizması hala tam olarak anlaşılamamıştır. Bu yüzden, tiroid kanseri gelişimi ve ilerlemesinden sorumlu moleküler mekanizmaların aydınlatılması, hastalığın tanı ve tedavisine katkı sağlaması açısından oldukça önemlidir. Kodlamayan RNA gruplarından biri olan uzun kodlamayan RNA lar (lncRNA), 200 nükleotidden uzun ve protein kodlamayan RNA lardır. LncRNA lar onkogen ve tümör supressör genlerin ekspresyonlarını transkripsiyonel ve posttranskripsiyonel olarak düzenlemektedirler. Bu RNA ların ekspresyonunun bozulması tiroid kanserininde dahil olduğu çeşitli kanserlerin ve diğer bazı hastalıkların gelişimi ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan literatür taramasında diğer bazı kanserlerin gelişimi ile ilişkili bulunan HAGLROS'un tiroid dokusunda da eksprese olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmada HAGLROS lnc RNA ekspresyonu ile tiroid kanseri gelişimi ve klinik parametreleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu nedenle, daha önceki projemiz için Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD'da papiller tiroid kanseri tanısı almış hastaların formalinle fikse edilmiş ve parafine gömülmüş (FFPE) doku kasetlerinden alınan doku örneklerinden elde edilmiş olan RNA'lar kullanılacaktır. Bununla birlikte tiroid kanseri hücre hatlarından da RNA'lar elde edilecek ve RNA'lar cDNA'ya dönüştürülecektir. HAGLROS ekspresyon düzeyleri Real time PCR yöntemi ile tümör dokularında, normal tiroid dokularında ve hücre hatlarında belirlenecektir. Sonrasında HAGLROS ekspresyon düzeylerinin tiroid kanseri gelişimi ve klinik parametreler ile olan ilişkisi istatistiksel yöntemlerle değerlendirilecektir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-04-2020