Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü karaçam (Pinus nigra J.F. Arnold) meşcereleri için topraküstü biyokütle tablolarının düzenlenmesi ve uyumlu biyokütle-hacim denklemlerinin geliştirilmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2016
Öğrenci Adı ve Soyadı Fadime SAĞLAM
Tez Danışmanı YRD. DOÇ. DR. OYTUN EMRE SAKICI
Türkçe Özet Bu çalışmada, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü saf karaçam meşcereleri için tek ağaç bazında topraküstü biyokütle tablolarının düzenlenmesi ve uyumlu biyokütle-hacim denklemlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyali olarak; meşcerelere ilişkin gelişme çağı, kapalılık ve yetişme ortamı farklılıklarının temsil edilebilmesi amacıyla farklı gelişme çağı, kapalılık ve bonitet sınıflarına dağıtılan örnek alanlarda göğüs yüzeyi orta çapları belirlenerek her bir örnek alandan, hesaplanan bu çap değerine en yakın en az bir adet örnek ağaç seçilmiştir. Bu amaçla saf ve doğal karaçam meşcerelerinden alınan 85 adet örnek alanda toplam 127 adet örnek ağaç üzerinde ölçümler gerçekleştirilmiştir. Ağaç bileşenlerinin biyokütle miktarlarını ve topraküstü toplam biyokütleyi veren biyokütle denklemlerinin geliştirilmesinde Regresyon Yöntemi'nden yararlanılmıştır.Her bir biyokütle bileşeni ve tüm ağaç için fırın kurusu ağırlıklara bağlı olarak 18 adet tek girişli ve 21 adet çift girişli biyokütle denklemi denenmiştir. Tüm parametreleri anlamlı bulunan denklemler 4 istatistiksel ölçüte göre değerlendirilmiş ve en başarılı bulunan denklemler belirlenerek tek ve çift girişli biyokütle tabloları düzenlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; gövde odunu, kabuk, dal ve yaprak biyokütlesi ile topraküstü toplam biyokütle için geliştirilen en başarılı tek girişli denklemlere ilişkin belirtme katsayısı (R2) değerleri sırasıyla 0,959, 0,949, 0,889, 0,840 ve 0,979 iken, en başarılı çift girişli denklemler için de bu değerler sırasıyla 0,971, 0,883, 0,618, 0,613 ve 0,965 olarak belirlenmiş, uyumlu biyokütle-hacim denklemleri için ise 0,965-0,972 aralığında değerler elde edilmiştir.
İlgilizce Özet In this study, it was aimed to prepare single tree based above-ground biomass tables and to develop compatible biomass-volume equations for Black Pine stands in Taşköprü Forest Enterprise. According to the basal area average diameter in sample plots which selected by trying to ensure the delivery of the closure, development stage and site quality, at least one sample tree was selected from each sample plots. For this purpose, 127 sample trees on the 85 sample plots taken from pure and natural black pine stands were carried out. Regression approach was used to fix the biomass equations.18 single- and 21 double-entry biomass equations were tested for each biomass components and above-ground total biomass depending on oven-dry weight for all trees. The most successive equations were selected according to four criteria and single- and double-entry biomass tables were constructed. Coefficient of determination (R2) of the most successful single-entry biomass equations for wood, bark, branch, leaf biomass and total biomass were 0,959, 0,949, 0,889, 0,840 and 0,979 respectively. These values were 0,971, 0,883, 0,618, 0,613 and 0,965 for double-entry equations respectively. For compatible biomass-volume equations, R2 values were obtained in the range from 0,965 to 0,972.