Maden ruhsatlarının iptali ve yargısal denetimi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2016
Öğrenci Adı ve Soyadı İlknur CESUR
Tez Danışmanı YRD. DOÇ. DR. YAVUZ GÜLOĞLU
Türkçe Özet Maden ruhsatlarının verilmesi şartları ve iptal edilmesi nedenleri mevzuatta yapılan düzenleme ve değişiklikler dolayısıyla zaman zaman farklılıklar göstermektedir. Madencilik sektörünün hukuksal dayanağı olan mevzuat hükümleri uygulamada karşılaşılan sorunlar, uyuşmazlıklar ve hukuka aykırı olduğu iddia edilen hükümlerin Anayasa Mahkemesi tarafından haklı bulunarak iptal edilmesi sonucu ortaya çıkan boşlukların doldurulması adına dönemsel olarak yeniden düzelenmiş ve/veya değişikliğe uğramıştır. Yargıya yansıyan uyuşmazlıklara karşı yargının tutumu, mevzuatta yapılan veya yapılacak düzenleme ve değişikliklere dayanak oluşturmaktadır. Doktrinde eksik bırakılan ve tam olarak doldurulmayan madencilikle alakalı düzenlemeler yargı kararları ile doldurulmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda yargı kararları madencilik faaliyetlerinin düzenlenmesinde ve uygulamaya konulmasında yol gösterici niteliktedir.Ülke ekonomisi ve ülkenin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde önemli bir yeri olan sanayi sektörü için hammadde sağlayan madencilik sektöründe dikkat çeken en önemli problemlerden bir tanesi varlığı tespit edilen madenlerin orman alanları olmasıdır. Karşılaşılan en önemli sorun ise doğal niteliği ve varlığı gereği hali hazırda kamu yararı sağlayan ormanlarda madencilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde üstün kamu yararı varlığının tespit edilmesidir. Ormanlar üzerinde ciddi zararlara neden olan madencilik faaliyetlerinin de en az ormanlar kadar kamu yararı taşıdığının kabulünü savunan görüş hâkimdir. Ülkemizin sahip olduğu yer altı kaynaklarının tespit edilmesi ve işlenerek ekonomiye kazandırılması dışa bağımlılığın azaltılarak tam bağımsız bir ülke olma adına önem taşımaktadır. Bu durumda mevzuat hükümleri ile koruma altına alınan ormanlarda gerçekleştirilecek madencilik faaliyetleri adına verilecek izinler için sağlanması gereken şartlar ve verilen izinlerin iptal edilmesi nedenleri yine yargıya yansıyan uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin yargı kararları doğrultusunda düzenlenmektedir.Yargı kararları ışığında maden ruhsatlarının ve ormanlık alanlarda verilen maden izinlerinin iptali nedenleri sıralanarak yargının iptal hususunda ki tutumu belirlenmeye çalışılmıştır.
İlgilizce Özet Terms of issuance of mining licenses and reasons for cancellation vary from time to time owing to arrangements and changes made in law. The legal basis of the mining sector legislation periodically revised and / or amended owing to problems encountered in practice, disputes and on behalf of filling the vacuum created as a result of the provisions of the alleged unlawful annulled by the Constitutional Court. The attitude of the judiciary, against to disputes reflected the judiciary as a result of the legal war of investors, forms basis to made or to be made regulations and amendments in the legislation. Mining-related regulations that be left incomplete and not fully filled at the doctrine, have been tried to fill with judicial decisions. In this context, judicial decisions are guide for the regulation and implementation of mining activities. One of the most important points in the mining sector, which have an important place in determining the development of the country and the national economy and provide raw materials for industry, is the presence of mines which determined to correspond to the forest. The most important problem which encountered is the detecting of the presence of overriding public interest in the performance of mining activities in the forests which provide already the public interest due to the natural qualities and assets. The opinion of `mining activities causing serious harm to on forests carry the public interest at least as much as forests` is dominant. The detection of underground resources of our country, and be regained into economy by processing, are important that behalf on being a fully independent by reducing the dependence on foreign countries. In this case, the required conditions and the causes of the cancellation of licenses, for licenses to be granted on behalf of mining activities will take place in forests that are protected by legislation, are still regulated by judicial decisions relating to the settlement of the dispute reflected the judiciary.The attitude of the judiciary in respect of cancellation was tried to determine by aligning the causes of cancellation of mining license and the causes of cancellation of permission of granted on the forests in the light of judicial decisions.