Politik konjonktürel dalgalanma: Mali muhafazakârlık üzerine bir deneme
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı İktisat Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2021
Öğrenci Adı ve Soyadı Merve UYGUR
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEF ŞEN
Türkçe Özet Bu çalışmada 1995-2015 yıllarına ait veriler kullanılarak mali kuralın varlığının seçmenlerin oy verme davranışı üzerinde etkili olup olmadığı incelenmiştir. Bu amaçla Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkeler olmak üzere 34 adet ülke için analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre seçim dönemlerinde politikacıların seçimi kazanmak amacıyla yapmış oldukları manipülasyonun mali kuralın varlığı durumunda etkili olmadığı gösterilmiştir. Diğer bir ifadeyle, mali kuralın varlığı durumunda seçimi kazanma amacıyla politikacılar tarafından yürütülen politikalar sonucunda ortaya çıkan politik bütçe döngülerinin seçmenlerin ilgili partiyi daha az desteklemesine neden olduğu ortaya çıkarılmıştır.
İlgilizce Özet This thesis investigates whether fiscal rules have an effect on voting behavior using a data set covering the period between 1995 and 2015. Member and candidate countries in the European Union are used for analysis. The results show that, in the case of fiscal rules, manipulation making by politicians to win an election does not impact election results. In other words, political budget cycles producing by politicians to win elections induce voters to support parties less.