Bütünleşik ANP, TOPSIS ve VIKOR yöntemleriyle tedarikçi seçimi: mobilya endüstrisinde bir uygulama
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2019
Öğrenci Adı ve Soyadı Tutku ÜÇÜNCÜ
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ HACİ İSMAİL KESİK ; PROF. DR. KADRİ CEMİL AKYÜZ
Türkçe Özet Sektörel performansın arttırılabilmesi ve uluslararası pazarlarda rekabet üstünlüğü sağlanabilmesi için işletme yöneticilerinin vereceği kararlar oldukça önemlidir. Sıralamada kullanılacak tüm kriterlere bağlı olarak en iyi tedarikçinin seçimi de önemli kararlardan biridir. Çok sayıda nitel ve nicel kriterin değerlendirilmesini gerektiren bu tür kararlar çok kriterli karar verme problemleri olarak değerlendirilir. Bu problemlerin çözümü için bazı yöntem geliştirilmiştir.Bu çalışmada, mobilya sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede tedarikçi seçim problemi ele alınmıştır. Nihai değerlendirme kriterlerini belirleyebilmek için literatürden elde edilen tedarikçi seçim kriterleri işletmede oluşturulan uzman ekiple değerlendirilmiştir. Mobilya üretiminde önemli maliyet unsurlarından olan yonga levha ve mekanizma-bağlantı elemanlarına yönelik en iyi tedarikçinin seçiminde ANP yöntemi TOPSIS ve VIKOR yöntemleri ile bütünleşik olarak kullanılmıştır. Tedarikçi sıralama sonuçları değerlendirilmiş ve bu sonuçlar Borda sayım yöntemiyle birleştirilerek tek bir sıralama elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, yonga levha ve mekanizma-bağlantı elemanları tedarikçi seçiminde kalite ve maliyetle ilgili ana ve alt kriterlerin öne çıktığını göstermiştir. Y1 ve M2 tedarikçileri ise en iyi tedarikçiler olarak belirlenmiştir.
İlgilizce Özet The decisions of business managers are very important in order to increase sectoral performance and provide competitive advantage in international markets. One of the most important decisions is to select the best suppliers based on all combinations of sorting criteria. Such decisions requiring to be evaluated both multiple qualitative and quantitative criteria are accepted as multi-criteria decision making problems. Some methods have been developed to solve these problems.In this study, the supplier selection problem of a company operating in the furniture sector was considered. Supplier selection criteria obtained from literature were evaluated by the expert team in the company to determine the final evaluation criteria. The proposed model, Analytical Network Process (ANP) was integrated with Technique for Order Performance by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) and VlseKriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje (in Serbian) (VIKOR) to evaluate the best supplier for particleboard and fasteners which are important cost elements in furniture production. Supplier ranking results were evaluated and a single ranking was created by combining these results with the Borda count method.The results of this study indicated that important criteria in selection of the particle board and fasteners suppliers was main and sub criteria related with quality and cost. Y1 and M2 suppliers was determined as the best suppliers.