Ana babaların çocuklarına yönelik sevgilerini destekleyen davranışlarının farklı değişkenlere göre incelenmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2019
Öğrenci Adı ve Soyadı Hediye SAĞLAM
Tez Danışmanı DOÇ. DR. EMİNE NİHAL LİNDBERG
Türkçe Özet Araştırmanın temel amacını ana babaların çocuklarına sevgilerini destekleyen bilişsel ve davranışsal etmenlerin ana babaların tutumu, çocuğun cinsiyeti, anne ya da baba olma durumu, çocuk sayısı, eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik düzeyi ve yaşamın çoğunun geçtiği yer değişkenleri ile birlikte incelenmesi oluşturmaktadır. Karma araştırma yönteminde kurgulanan çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2-6 yaş aralığında çocuğu olan 169 ana baba oluşturmaktadır. Araştırmada nicel verileri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, Barnett Çocuk Sevme Ölçeği ve Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) kullanılmıştır. Ele alınan amaçlar doğrultusunda SPSS 21 paket programı kullanılarak betimleyici istatistikler yapılmıştır. Ana babaların çocuk sevme düzeylerinin çocuğa yakınlık ve cinsiyet değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı t testi; sahip olunan çocuk sayısı, eğitim düzeyi, yaşamın çoğunun geçirildiği yer ve ortalama gelir düzeyi değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ise tek yönlü ANOVA ile incelenmiştir. Araştırmada ana baba tutumlarının ve adı geçen demografik değişkenlerin çocuk sevme düzeylerini yordayıp yordamadığını belirlemek amacıyla çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği uygulanmıştır. Nitel araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış, içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonunda, çocuk sevme ölçeğinden alınan puanlar ile çocuğa yakınlık durumu, çocuğun cinsiyeti, çocuk sayısı, ana babanın eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik düzeyi ve yaşamın çoğunun geçtiği yer değişkenleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Regresyon analizi sonuçları; ana baba tutumları ve ana baba ile ilgili demografik değişkenlerin, ana babaların çocuk sevme düzeyinin %27'sini açıkladığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte sadece çocuğa yakınlık ile ana baba tutumlarından demokratik ve otoriter ana baba tutumlarının, modele katkısının anlamlı olduğu belirlenmiştir.
İlgilizce Özet The main aim of the study is to investigate cognitive and behavioral factors supporting of parents' liking of children through variables which are parenting attitudes, child gender, parents' gender, the number of children, the level of education, the socio-economic level and the place where most of the life takes place. In the study which was designed in mixed research method, a relational survey model was used. The study group consisted of 169 parents with children aged 2 to 6 years. As a means of collecting quantitative data; personal information form, Barnett Child Affection Scale and Parental Attitude Scale were used. Descriptive statistics were made by using SPSS 21 package program for the purposes of the study. The t-test was conducted to analyse whether the level of liking of children differed according to parents' gender and children; the one-way ANOVA was conducted to analyze whether the level of liking of children differ according to the number of children, level of education, the place where most of the life takes place and average income level. In the study, multiple regression analysis was performed to determine whether parental attitudes and the demographic variables predicted the levels of child liking. In the study, interview technique from qualitative research methods was applied. Qualitative research data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using the content analysis technique. At the end of the study, it was seen that there was no significant difference between the scores of the child liking scale and the parents' gender, the gender of the child, the number of children, the education level of the parents, the socio-economic level and the place where most of the life was taken place. Regression analysis results; parental attitudes and parents' demographic variables revealed that parents explained 27% of the level of child liking. On the other hand, it was found that only the attitudes towards the child and the democratic and authoritarian parental attitudes contributed significantly to the model.