Öğretmenlerin duygusal zekaları ve öz yeterlik inançları ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2018
Öğrenci Adı ve Soyadı Hediye SAĞLAM
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KAVGACI
Türkçe Özet Araştırmanın temel amacını okul öncesi ve ilköğretim öğretmenlerinin duygusal zekâları ve öz yeterlik inançları ile sınıf yönetim becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi oluşturmaktadır. Nicel araştırma yönteminde kurgulanan çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kastamonu il ve ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi, ilk ve ortaokullarda görev yapan 376 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, sınıf yönetim becerileri ölçeği, duygusal zekâ ölçeği ve öğretmen öz yeterlik inancı ölçeği kullanılmıştır. Ele alınan amaçlar doğrultusunda SPSS 21 paket programı kullanılarak betimleyici istatistikler yapılmıştır. Sınıf yönetim becerileri, duygusal zekâ ve öz yeterlik düzeylerinin cinsiyet ve görev değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı t testi; yaş, mesleki kıdem ve eğitim düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ise tek yönlü ANOVA ile incelenmiştir. Araştırmada duygusal zekâ, öz yeterlik inancı ve sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Momentler Korelasyon Katsayıları hesaplanmış, duygusal zekâ ve öz yeterlik inancının sınıf yönetim becerilerini yordayıp yordamadığını belirlemek amacıyla ise çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Araştırma bulguları değerlendirildiğinde cinsiyet, yaş, mesleki kıdem ve görevin duygusal zekâ hariç diğer değişkenlerle anlamlı düzeyde pozitif ilişkili olduğu görülmüştür. Eğitim düzeyi ise hiçbir değişkenle anlamlı düzeyde ilişkili çıkmamıştır. Öz yeterlik inancı, duygusal zekâ ile sınıf yönetim becerileri değişkenleri arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçları araştırmanın bağımsız değişkenleri olan duygusal zekâ ve öz yeterlik inancının öğretmenlerin sınıf yönetim becerilerinin %48'ini açıkladığını ve her iki değişkenin de modele katkısının anlamlı olduğunu göstermiştir.
İlgilizce Özet The main purpose of the research is to examine the relationships among the pre-school and primary school teachers' emotional intelligence, self-efficacy beliefs and classroom management skillsRelational screening method is used in the study which is designed in quantitative research design. The study group comprises 376 teachers working in preschools, primary schools and lower secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in the province and districts of Kastamonu, . As a means of data collection tools, personal information form, classroom management skills scale, emotional intelligence scale and teacher self-efficacy belief scale have been used. Descriptive statistics have been made using the SPSS 21 package program. In order to examine whether the levels of emotioanl intelligence, self efficacy and classroom managemeng skills differ according to gender and duty, t-test has been used. On the other hand one way ANOVA has been preferred to examine if the levels of emotioanl intelligence, self efficacy and classroom managemeng skills differ according to age, seniority and education level. Pearson coefficient of correlation has been estimated to determine the relationship between emotional intelligence, self-efficacy beliefs and classroom management skills. Regression analysis was conducted to examine whether emotional intelligence and self-efficacy belief predict classroom management skills significantly.When the research findings were evaluated, it was found that gender, age, occupational seniority and duty were positively related to other variables except emotional intelligence. The level of education was not significantly related to any variables. Moderately positive correlations were found between self-efficacy belief, emotional intelligence, and classroom management skills. Regression analysis showed that independent variables of the research, emotional intelligence and self efficacy beliefs predict 48% of the teachers' classroom management skills. Additionally, the contribution of the indenependent variables to the model is sginificant.