Enerji yönetimi uygulamalarının Kastamonu imalat işletmelerindeki farkındalık düzeyini belirlemeye yönelik bir araştırma
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı İşletme Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2017
Öğrenci Adı ve Soyadı Mustafa YÜCEL
Tez Danışmanı PROF. DR. MUHSİN HALİS
Türkçe Özet 21. yüzyılda sahip olunan teknolojinin, üretimin ve kolaylıkların sürdürülebilmesini ve geliştirilebilmesini sağlayan araçların kullanılması enerji tüketimini zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple özellikle bir önceki yüzyıldan itibaren artmaya başlayan enerji talebi oldukça yükselmiş ve yükselmeye devam etmektedir. Talep artışındaki bu yükseliş enerji maliyetinin işletmeler için önemli kalemlerden biri haline gelmesine neden olmuştur. Ayrıca enerji arzının sağlanmasında kullanılan ana kaynaklar olan petrol ve kömür çevre kirliliğine yol açarak dünyayı tehlikeye sokmaktadır. Bu kaynaklara ek olarak enerji arzında önemli miktarda etkisi bulunan nükleer temelli üretim bulunmaktadır. Nükleer enerji petrol ve kömür gibi çevre kirliliğine yol açmasa da, işlem sırasında oluşabilecek bir hata sonucu çok geniş alanlara radyasyon yayılması ile daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle bir yandan teknoloji sayesinde elde ettiği refah düzeyini kaybetmek istemeyen, öbür yandan gezegenin yaşanamaz hale gelmesine mani olmak isteyen insanoğlu enerji arzı ve tüketimi ile ilgili konularda daha temkinli davranmalıdır. Enerji yönetimi bir kuruluşta enerji tüketimini mümkün olan en alt seviyeye indirebilmek için planlı olarak uygulanan, örgütsel ve teknik süreçleri içeren bütün ölçüm ve aktivitelerin toplamını ifade etmektedir. Bu araştırmanın amacı Kastamonu ilindeki imalat işletmelerinin enerji yönetimi uygulama konusunda farkındalık seviyesini ve yapılan uygulamaları tespit etmektir. Bu sebeple, araştırma Kastamonu'da faaliyet gösteren imalat işletmelerinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. SPSS programı kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda işletme yöneticilerinin çoğunluğunun enerji verimliliği ve enerji tasarrufuna ilişkin kavramlara aşina oldukları, mümkün olduğunca enerji yönetiminin uygulanması gerektiği düşüncesinde oldukları görülmüştür. Ancak yaptıkları uygulamalar değerlendirildiğinde ankete katılan işletme yöneticilerinin yalnızca yapılması kolay olan uygulamaları yeterli gördüğü, sürekli ölçüm ve takip gerektiren uygulamaların ihmal edildiği tespit edilmiştir.
İlgilizce Özet Using the facilities in order to sustain and develop the technology, production and convenience requires energy consumption. Therefore, the rapid increase in the demand of energy consumption has continued to rise since the last century. This situation caused energy to become one of the major expenses. Also, the resources that have been using to generate energy such as coal and petroleum jeopardize the world by causing environmental pollution. In addition to the resources mentioned, nuclear power is another common way of generating energy. Although it doesn't cause environmental pollution like coal and petroleum, a misfortune that may occur during operation can cause radiation disaster in broad areas. So, the danger of nuclear energy production is more when compared the other resources. Hence, human who wishes to keep the prosperity of technology while saving the environment to become a uninhabitable should be more careful in energy supply and consumption matters. Energy management refers sum of all activities including organizational and technical processes in order to minimize the energy consumption as possible. The purpose of this study is to determine the awareness level and the activities regarding energy management in the manufacturing businesses in Kastamonu city. Therefore, the research was held in the manufacturing businesses operating in Kastamonu. Surveys are used in order to acquire data, and the data obtained was analyzed by using SPSS software. The results showed that the majority of business managers know about the energy efficiency and energy saving concepts, and think that energy management should be held. However, it is concluded that they only apply the easy activities, which doesn't require to continuing observation and assessment, and neglect the activities that necessitates permanence.