İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin biyoteknoloji ile ilgili yaklaşımları ve bilgi seviyelerinin ölçülmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı İlköğretim Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2011
Öğrenci Adı ve Soyadı Muhammed Said DOĞRU
Tez Danışmanı DOÇ. DR. SEYİT AYDIN
Türkçe Özet Yirmibirinci yüzyıldaki baş döndürücü gelişmeler teknolojik alanda özellikle de biyoteknolojik alanındaki hızlı gelişmeler, insan ve toplum hayatını çok yakından ilgilendirmekle birlikte biyoteknolojiye olan ihtiyacın önemi gün geçtikçe daha da önem arz ettiği görülmektedir.Bu çalışma, ülkemizin ilerde biyoteknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, geleceği şekillendirecek ve teknolojiye yön verecek olan öğrencilerimizin biyoteknolojiye karşı olan ilgilerini, yaklaşımlarını ve bilgi seviyelerinin ne düzeyde olduğunu tesbit etmek amacıyla hazırlanmıştır.Bu amaç doğrultusunda, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin biyoteknolojiye olan ilgi ve yaklaşımlarını ölçmek için biyoteknoloji görüş anketi, öğrencilerin başarılarını ölçmek amacıyla biyoteknoloji başarı testi uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin yaklaşımlarının; öğrencilerin cinsiyetlerine, ailelerinin gelir, eğitim ve çalışma durumlarına, yaşadıkları çevreye göre, derste ayrılan zamana göre, öğretmenin günlük hayatta biyoteknoloji ile ilgili verdiği örneklere ve biyoteknoloji hakkındaki görüşüne göre, diğer derslerde biyoteknolojiye örnek verilip verilmediğine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir.Yapılan değerlendirmeler sonucunda ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin biyoteknolojiye ilişkin görüşlerinin olumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin biyoteknolojiye ilişkin görüşlerinin, cinsiyetlerine, aile gelir durumlarına, anne-babalarının eğitimlerine, yaşadıkları yere, öğretmenlerinin görüşlerine ve babalarının mesleklerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Bunun yanında öğrencilerin annelerinin mesleklerine, biyoteknoloji konusuna kaç saat ayrıldığına ve diğer derslerde biyoteknolojiye ilişkin örnekler verilip verilmediğine göre incelendiğinde aralarında anlamlı bir ilişkinin varlığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda öğrencilerin biyoteknolojiye ilişkin görüşlerinin olumlu olduğu ancak konunun önemi dikkate alındığında ders kitaplarında daha fazla yer verilmesi ve daha fazla ders saati ayrılmasının yerinde olacağı kanaati oluşmuştur.
İlgilizce Özet Dizzying technological developments in the 21st century, in biotechnology in particular, are of interest to people and social life. However, the need for biotechnology increases more every day.Students will shape up the future by following biotechnological developments and will sit at the steering- wheel of technology in our country. Therefore, this study is conducted to determine our students' interest, approach and level of knowledge towards bio-technology.In this direction, a biotechnology questionnaire to measure interest and approach of the 8th graders and a biotechnology achievement test to measure up their success are applied. Besides, students' approach are examined to see whether they vary or not in accordance with the environment they live, gender, family income, education and study conditions, study time, examples given by their teacher about biotechnology, their views on biotechnology and finally if any biotechnology examples are given in other classes.Following the analyses, it's been reached a conclusion that the 8th graders have positive views on biotechnology and that gender, family income, education level of parents, living environment, views of teacher, and profession of their fathers do not make any considerable difference about views of the students. In addition, a meaningful relation is found between the students' interest in biotechnology and how many hours they spend for concentrating on biotechnology issues and if they are given any examples of biotechnology in other courses. Moreover, it's been concluded that inclusion of biotechnology in textbooks and more class hours on biotechnology could be beneficial.