Plastik sanatlarda yaratım unsuru olarak siberpunk
Tez Türü
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Tez Onay Yılı 2022
Öğrenci Adı ve Soyadı Alkan BAYRAKTAR
Tez Danışmanı PROF. SERKAN İLDEN
Türkçe Özet Siberpunk, tarihi birçok açılım ile geliştirilen ve günümüze kadar özellikle yazın dünyasının önemli bir parçasını oluşturan 19. yy.da ortaya çıkmış bilim kurgunun alt bir türü olarak bilinmektedir. Bu çalışma; teknoloji perspektifi ile tasarlanmış günümüz sanatsal oluşumlarının neliği ve niteliğine ilişkin bazı araştırmalar ışığında, siberpunk teması üzerinden yapılabilecek incelemelerin sanatsal açıdan enteresan sonuçlar doğurabileceğine dair bir fikir temeline dayanmıştır. Nitekim genel bir inceleme sonucunda siberpunk temasından -tıpkı kökeni olan bilim kurgu gibi- salt edebiyat ya da sinema tekelinde eserlerin üretilmediği, plastik sanatlarda da estetik bağlamda birçok eserin günümüzde kurgulandığı veya sergilendiğine dair bulgulara ulaşılmıştır. Bu noktadan yola çıkarak çalışmanın çatısı, siberpunkı esas alarak onun plastik sanatlara olan etkilerinin incelenmesi üzerine kurulmuştur.Siberpunkı incelemek için öncelikle bilim kurgu kavramını ve geçmişini bilmek, tema ve türlerini anlamak gerekmektedir. Dolayısıyla çalışmanın ilk bölümü, bilim kurgunun tarihi, türleri ve sanatsal yaratımları hakkındaki incelemelerden oluşturulmuştur. Sonraki bölümde ise bilim kurgunun siberpunka geçiş aşaması ifade edilmiş ve bu alt türün ortaya çıkışı, tanımı ile kökenleri konusunda çok yönlü araştırmalardan veriler sunulmuştur. Siberpunk temasının edebiyat, çizgi roman ve sinema gibi sanat alanlarına ek olarak video oyunlarına da etkisi büyüktür. Buradan yola çıkarak özellikle video oyunları üzerinden tasarlanan bu alt türün tematik kurgularının da yer alacağı bölümlerde, bazı oyunların sanatsal görselleriyle oyun içeriği hakkında bilgilendirmelere yer verilmiştir. Ayrıca sanatın yeni alanlarını ve hitap ettiği kesimleri araştırmak adına çalışmanın son bölümünde ise dünyada önemli bir yer edinen, ülkemizde de yeni yeni benimsenmeye başlanan `cosplay`in geniş bir ifadesi ve siberpunk teması üzerinden oluşturulan çalışmaların görselleri değerlendirilmiştir.
İlgilizce Özet Cyberpunk is known as a sub-genre of science fiction that emerged in the 19th century, which has been developed with many expansions and has formed an important part of the literary world, especially until today. This work; In the light of some researches on the nature and quality of today's artistic formations designed with a technology perspective, it is based on an idea that studies on the theme of cyberpunk can yield interesting artistic results. As a matter of fact, as a result of a general examination, it has been found out that, just like science fiction, which has its origins, works are not produced only in the monopoly of literature or cinema, but many works are fictionalized or exhibited in the aesthetic context in plastic arts today. From this point of view, the framework of the study is based on cyberpunk and its effects on plastic arts.In order to examine cyberpunk, it is necessary to know the concept and history of science fiction, and to understand its themes and genres. Therefore, the first part of the study is composed of studies on the history, genres and artistic creations of science fiction. In the next section, the transition phase of science fiction to cyberpunk is expressed and data from multi-dimensional studies on the emergence, definition and origins of this subgenre are presented.The cyberpunk theme has a great impact on video games, in addition to the arts, such as literature, comics, and cinema. From this point of view, in the sections where the thematic fictions of this sub-genre, especially designed through video games, will take place, artistic visuals of some games and information about the game content are given. In addition, in the last part of the study, in order to investigate the new fields of art and the segments it appeals to, a wide expression of `cosplay`, which has gained an important place in the world and has just begun to be adopted in our country, and the visuals of the works created on the theme of cyberpunk were evaluated.