Isıl işlemle muamele edilmiş Göknar odununun biyolojik, mekanik, fiziksel ve dış ortam dayanımı özellikleri
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2013
Öğrenci Adı ve Soyadı Osman Emre ÖZKAN
Tez Danışmanı PROF. DR. HASAN VURDU ; DOÇ. DR. ALİ TEMİZ
Türkçe Özet Bu çalışmada, iki farklı ısıl işlem yöntemi, 3 farklı sıcaklık ve sürede Uludağ göknarı (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana Mattf.) odunlarına uygulanmıştır. Isıl işlemin Uludağ göknarı odunları üzerinde meydana getirdiği yoğunluk, su alma, hacimsel şişme, statik eğilme direnci, statik eğilmede elastikiyet modülü ve liflere paralel basınç direnci gibi bazı fiziksel ve mekaniksel değişimler incelenmiştir. Ayrıca, ısıl işlem görmüş Uludağ göknarı numuneleri ile emprenye edilmiş sarıçam (Pinus sylvestris L.) numuneleri 5 ay süre ile doğal yaşlandırmaya tabi tutulmuştur. Doğal yaşlandırma deneyi sırasında belirli dönemlerde numunelerde oluşan renk ve yüzey pürüzlülüğü değişimleri incelenmiştir. Isıl işlem yöntemi olarak oksijenin eser miktarda bulunduğu azot atmosferinde kuru sıcaklık uygulaması ve bezir yağı kullanılarak yapılan yağlı ısıl işlem ile 150, 180, 200 0C sıcaklık ve 2, 4, 6 saat süreler uygulanmıştır. Isıl işlemin etkisinin karşılaştırılması amacıyla emprenye maddeleri olarak da her türlü etkiye karşı koruyucu özellikleri bilinen CCA ve CCB emprenye maddeleri kullanılmıştır. Azot ortamı ile yağlı ortamda olmak üzere iki farklı ısıl işlem sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Buna göre ısıl işlemin dış ortamda kullanılacak Uludağ göknarı odunları için uygulanabilir olduğu kanaatine varılmıştır.Sonuç olarak en iyi performansı veren ısıl işlem yöntemi, uygulama sıcaklığı ve süresi ile ilgili yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre: a) 200 0C'de 6 saat azot atmosferinde ısıl işlem uygulaması ile, b) 150 0C'de 2 saat yağlı ısıl işlem uygulaması sonucu odunlarda su alma, hacimsel şişme, doğal yaşlandırmada renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğü özelliklerinin olumlu yönde olduğu sonucuna varılmıştır. Buna göre, özellikle yağlı ısıl işlem görmüş odunun fiziksel, mekaniksel, renk kararlılığı ve yüzey pürüzlülüğü özelliklerinin kontrol numunelerine göre daha iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir.
İlgilizce Özet In this thesis, two different thermal treatment methods at three different temperature and time were applied on Turkish fir (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana Mattf.) wood. Thermal treatment has caused some physical and mechanical changes on Turkish fir wood such as weight, density, water adsorption, and dimensional changes, static bending strength, modulus of elasticity in static bending and compression parallel to grain were examined. Also, the heat treated samples Turkish fir and impregnated Scotch pine (Pinus sylvestris L.) samples had been subjected to natural aging tests for a period of 5 months. The color change and surface roughness of wood samples were analyzed during certain periods of natural aging time. Nitrogen gas and linseed oil were used for the purpose of heat transfer medium. Heat factors 150, 180 and 200 0C and time factors 2,4 and 6 hours were used for each thermal treatment methods. Impregnated chemicals selected CCA and CCB because of their strong wood protect characteristics.Two different heat treatment methods under nitrogen gas and linseed oil are compared statistically. The heat treated Turkish fir wood can be used at the application of the outdoor conditions. As a result, the best performance of the heat treatment methods based on the results of the application temperature and time, the related statistical analysis show: a) 6 hours application at 200 0C in nitrogen atmosphere b) 2 hours at 150 0C in oil heat treatment for water adsorption, swelling, color stability and surface roughness of wood having favorable properties. Especially, oil heat-treated wood's physical, mechanical, color stability and surface roughness properties are found to be better than untreated wood.