Tez Türü | Doktora |
Ülke | Türkiye |
Kurum/Üniversite | Kastamonu Üniversitesi |
Enstitü | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Anabilimdalı | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı |
Tez Onay Yılı | 2023 |
Öğrenci Adı ve Soyadı | Osman Nezih KENANOĞLU |
Tez Danışmanı | DOÇ. DR. SONER BİLEN ; DOÇ. DR. SEVDAN YILMAZ |
Türkçe Özet | Bu çalışmada, yem katkı maddesi olarak kullanılan ısırgan otu (Urtica dioica) ve akçakesme bitkisi (Phillyrea latifolia) etanolik özütlerinin, çipura (Sparus aurata) balıklarında büyüme performansına, hematolojik parametrelere, doğal bağışıklık yanıtlara ve ayrıca ısırgan otu deneyi sonunda Vibrio (Listonella) anguillarum patojenine karşı hayatta kalma oranına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 0 mg/kg (kontrol); 50 mg/kg; 100 mg/kg; 200 mg/kg ve 400 mg/kg oranlarında ısırgan otu ve akçakesme etanolik özütleri yemlere ilave edilmiş, 60 gün süreyle çipura balıklarında denemesi gerçekleştirilmiştir. Her bitki için ayrı kurulan deneylerin sonucunda; ısırgan otu ve akçakesme özütlerinin büyüme performansında ve kırmızı kan hücresi, hematokrit, hemoglobin gibi kan parametrelerinde olumsuz bir etki göstermeden bağışıklığı uyardığı tespit edilmiştir. Bitkilerin farklı dozlarda yeme ilavesi sonucunda, lizozim ve myeloperoksidaz aktivitelerinde önemli artışların olduğu (p<0,05); sadece ısırgan özütü için gerçekleştirilebilen solunum patlama aktivitesinde de artış sağlandığı tespit edilmiştir (p<0,05). Sadece ısırgan otu için gerçekleştirilebilen kontrol testi sonucunda, 100 mg/kg konsantrasyonunda yeme ilave edilen ısırgan otu etanolik özütünün çipura balıklarında Vibrio (Listonella) anguillarum patojenine karşı %96'lık yaşama oranı sağladığı tespit edilmiştir. Her iki bitki denemesinde bağışıklıktan sorumlu genlerin (IL-1β; IL-6, IL-10, IL-18 ve TNF-α) ekspresyon seviyelerinde meydana gelen değişimler ile birlikte humoral yanıtlar ele alınmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak 100 mg/kg ısırgan otu ya da 200 mg/kg veya 400 mg/kg akçakesme etanolik özütlerinin yem katkı maddesi olarak kullanılması, çipura balıklarında bağışıklığın önemli derecede aktive olmasını sağlamıştır. |
İlgilizce Özet | In this study, it was aimed to determine the effects of nettle (Urtica dioica) and green olive tree (Phillyrea latifolia) ethanolic extracts, which are used as feed additives, on growth performance, hematological parameters and natural immune responses in sea bream (Sparus aurata). In addition, the effects on the survival rate against Vibrio (Listonella) anguillarum pathogen were determined at the end of the stinging nettle experiment. In the study, nettle and green olive tree ethanolic extracts at the rates of 0 mg/kg (control); 50mg/kg; 100mg/kg; 200 mg/kg and 400 mg/kg were added to the feeds, and the experiment was carried out in sea bream fish for 60 days. As a result of the experiments established separately for each plant; It has been determined that nettle and green olive tree extracts stimulate immunity without having a negative effect on growth performance and blood parameters such as red blood cell, hematocrit and hemoglobin. As a result of the addition of plants to the food at different doses, there were significant increases in lysozyme and myeloperoxidase activities (p<0.05); It was also determined that there was an increase in respiratory burst activity, which can only be achieved for nettle extract (p<0.05). As a result of the control test, which can be performed only for nettle, it was determined that the ethanolic extract of nettle added to the feed at a concentration of 100 mg/kg provided a 96% survival rate against the Vibrio (Listonella) anguillarum pathogen in sea bream. In both plant experiments, changes in the expression levels of genes responsible for immunity (IL-1β; IL-6, IL-10, IL-18 and TNF-α) and humoral responses were discussed and the results were evaluated. As a result, the use of 100 mg/kg nettle or 200 mg/kg or 400 mg/kg green olive tree ethanolic extracts as feed additives resulted in a significant activation of immunity in sea bream fish. |