Davranışsal finans çerçevesinde kişilerin finansal kararları
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kastamonu Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2024
Öğrenci Adı ve Soyadı Aysel KAVLAKOĞLU
Tez Danışmanı PROF. DR. TOLGA ULUSOY
Türkçe Özet Kişilerin son yıllarda davranışsal olarak yatırım ve alım satımlarında çevreye daha bağımlı oldukları, davranuşçıl davrandıkları ve rasyonellikten daha fazla uzaklaşmış oldukları görülmektedir. Kısayollu zihinsel kararlar kişilerin yanlış kararlar vermelerine, çok iyi incelemeden yada araştırmadan irrasyonel davranmanın yatırım kararlarında kazanç durumlarını etkileyebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Davranışsal finansla alakalı olan diğer disiplinlerin (psikoloji, sosyoloji, antropoloji, coğrafya) açıklanması ile, aslında davranışçı yaklaşımın kökeninde bulunan bu disiplinlerle dolaylı ya da direkt bir şekilde bağlantılı olduğu gerçeği yadsınamaz bir şekilde ortaya konulmuştur.Yatırım kararlarında gerçek ya da tüzel kişi içinde bulunduğu psikolojik durumun bazen farkında olmayabilir ya da çevresel faktörlere düşündüğünden daha fazla eğilim gösteriyor olabilir. Bu eğilimler; sürü psikolojisi, çerçeveleme etkisi, gurur ve pişmanlık, aşırı güven, güneş ışığı etkisi, kolay para, aşinalık ve muhafazakarlık gibi etkiler üzerine çeşitlenmektedir. Bu çalışmada kişilerin finans kararlarında davranışsal temayüllerin ve yakın ilişkili grupların, kişiler üzerindeki etkileri ve sonuçları belirtilmektedir. Geniş kapsamlı literatür taraması yapılmıştır, anket ve grafik analizlerle sonuçlar incelenmiştir Davranışsal finans alanına bilgi niteliğinde olan bu çalışma, daha kapsamlı çalışmalar ya da tez içeriği için yardımcı olabilecek niteliktedir.
İlgilizce Özet In recent years, it has been observed that people are more dependent on the environment, behave behaviorally and move further away from rationality in investment and trading in behavioral terms. With the explanation of other disciplines (psychology, sociology, anthropology, geography) related to behavioral finance, it has been undeniably revealed that the behavioral approach is directly or indirectly related to these disciplines at its origin.In investment decision, real or legal persons may sometimes be unaware of the psychological state that are in or may be more prone to environmental factors than they think. These trends are diversifies on effects such as (herding behavior, framing bias, pride and regret, risk aversion, sun shine, easy money, overconfident bias, mental accounting, familiarity, conservatism bias, anchoring bias.)In this study, the effect and consequences of behavioral tendencies and closely related groups on individuals in their financial decision are indicated. A comprehensive literature review has been conducted and the results have been examined with questionnaires and graphic analyzes.