Yazarlar (2) |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Dünya mutfakları sıralamasında, Akdeniz çanağında yer alan ülke mutfakları öncü rol oynamaktadır. Türk mutfağının da yer aldığı bu listelerde genellikle Osmanlı mutfağı göz ardı edilmektedir. Ancak sıklıkla Türk mutfağı ile iç içe geçmiş Osmanlı saray mutfağı tek başına önemli bir kültürel değerdir. Bu kültürün yaşatılması için mutfağın dünyada kabul edilebilirliğinin artması gerekmektedir. Bunun da tanıtım faaliyetlerine bağlı olduğu söylenebilir. Bu sebeple araştırmada, Osmanlı saray mutfağını yaşatmayı amaçlayan önemli restoran yöneticileri ile görüşülerek mutfağın uluslararası alandaki durumunu değerlendirmeleri istenmiş ve işletme olarak tanıtım amaçlı faaliyetlerine değinilmiştir. Araştırma kapsamında üç iyi kalite restoran yöneticisi ile görüşülmüştür. 2019 yılı Şubat ayı içerisinde gerçekleştirilen görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla dokuz soru sorulmuştur. Araştırma sonucunda, restoran yöneticilerinin saray mutfağını tanıtmaya yönelik çeşitli uluslararası etkinliklere ve uluslararası yayın kanallarında programlara katıldığı, sosyal medya araçlarını etkin bir şekilde kullandığı tespit edilmiştir. Restoran yöneticilerinin mutfağın tanıtımına dair çeşitli yönetsel önerilerine bulgular da yer verilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Bildiri Türü | Tebliğ/Bildiri |
Bildiri Alt Türü | Tam Metin Olarak Yayınlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum) |
Bildiri Niteliği | Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum |
Bildiri Dili | Türkçe |
Kongre Adı | Uluslararası Gastronomi, Beslenme ve Diyetetik Kongresi |
Kongre Tarihi | 22-11-2019 / 24-11-2019 |
Basıldığı Ülke | Türkiye |
Basıldığı Şehir | Gaziantep |