Eğlence Parklarında Ziyaretçi Memnuniyet Düzeyinin Belirlenmesi: Wonderland Eurasia Tema Parkı Örneği
Prof. Dr. Sevgi ÖZTÜRK
Doç. Dr. Öznur IŞINKARALAR
21. yüzyılda teknolojinin hızla gelişmesi eğlence beklentilerinin ve bununmekânsal yansımalarının dönüşmesine ve güncel bir ele alış kazanmasına sebepolmuştur. Özellikle kapitalist projelerin etkisiyle oluşan yeni dünya düzenindeinsanlar, eğlenmek için yeni mekân ve objelere ihtiyaç duyar hale gelmiştir. Günümüzdemekânın metalaşmış durumu boş zaman aktivitelerinin ve turizm yaklaşımlarınınrekabete dayalı yeni bir boyut kazanmasına sebep olmuştur. Bununsonucunda popüler kültür alışveriş merkezleri, rekreasyon alanları, tema parklargibi sosyo-kültürel fonksiyonları üretmiş ve ön plana çıkarmıştır. Bu bağlamdageçmişte tarımsal amaçlı kullanılan bir alan üzerinde Ankara’nın turizm potansiyeliyüksek bir projesi olması hedefiyle üretilen “Wonderland Eurasia Tema Parkı”örnekleminde eğlencenin karlı bir pazar alanı olarak ele alınışı tartışılmaktadır.Bu çerçevede, alanda sunulan hizmetlerin ziyaretçiler açısından önem ve performansdüzeylerini belirlemek, ziyaretçilerin memnuniyetlerini ve ziyaret sonrasıdüşüncelerini ortaya koymak çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultudaalanı ziyaret eden kişilerle anket yoluyla veriler elde edilmiş ve önem performansgrafikleri yardımıyla Quatrant analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmasonucunda bir tüketim pratiği olmasının ötesinde sunulan hizmet performans düzeyinindeğerlendirilmesi yapılmıştır.
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2019