Akut aort diseksiyonu: Atipik başvurular
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Şevki Hakan Eren
Gaziantep Üniversitesi, Türkiye
Aort diseksiyonu tanı ve tedavisinde gecikme ile ilk 48 saateki mortalite oranı %50’lere ulaşmaktadır. Bu hastalargenel olarak acil servislere interskapular veya göğüs ön duvarında ani başlayan, keskin ağrı şikayet ile başvurur- lar. Ayrıca senkop, hemiparezi-hemipleji, paraparezi-parapleji gibi nörolojik belirtlerle, miyokard enfarktüsü, dis- faji, yan ağrısı gibi beklenmedik yakınmalarla da gelebilirler. Aort diseksiyonlarının etyolojisinde genellikle hiper- tansiyon, bağ dokusu hastalıkları, doğumsal aort stenozu-biküspid kapak ve aile öyküsünün pozitf olması rol oy- nar. Atpik olguların tanımlanmasında radyolojik veriler öncesinde elde edilecek laboratuvar bulgularının güvenilir- liği ve tanıdaki yeri tartşmalıdır. Bu yazıda, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’na beklen- medik yakınmalarla başvuran üç aort diseksiyonu olgusuyla birlikte konu ile ilgili literatür bilgilerinin incelenmesive tartşılması amaçlandı.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Türkiye Acil Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2009