Kentsel Açık ve Yeşil Alanların Yaşam Kalitesine Etkisi Kastamonu Örneği
Prof. Dr. Sevgi ÖZTÜRK
Zeynep Özdemir
Amasya Üniversitesi, Türkiye
Kentsel yaşamın var oluşundan bu yana kentler fonksiyonel ve fiziksel açıdan birçok değişim ve dönüşüme uğramıştır. Türkiye’de de dinamizmin uzun yıllar kontrolsüz oluşu, mekânların fiziksel kalitesi, donatıların yetersizliği, kentsel yaşamın istenilen düzeyde gelişmesine imkan vermemiştir. Kentsel hizmetlerin ihtiyaçlara cevap vermemesi, kentsel yaşamdan hoşnut olmayan bireylere sebep olmaktadır. Yaşam kalitesi kişisel tatmine bağlıdır ve bu tatmin kentsel yaşama ait gereksinmeler olmaktadır. Kentsel yaşam kalitesi; toplum, ekonomi ve çevre eksenindeki karşılıklı etkileşimde gerçekleşen nesnel ve öznel değerlendirme ölçütleri ile ifade edilebilen bir kavramdır. Bu ölçütler ile ilgili olarak fiziksel, sosyal ve ekonomik fonksiyonlar nesnel ölçütleri, tutkular, beklentiler, mutluluk ve hoşnutluk gibi kişisel yaşamın çeşitli yönleri öznel yaşam kalitesi ölçütlerini oluşturduğuna ait görüşler bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında, öznel bileşenler dikkate alınmazken, insan ile doğa arasındaki bozulan ilişkiyi dengelemede ve kentsel yaşam koşullarının iyileştirilmesinde önemli bir konuma sahip açık ve yeşil alanlar Kastamonu kenti örneğinde irdelenmiştir.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM (Yaşam Bilimleri)•EBSCO•EUROFOREST PORTAL•Agricultural Economics Database •Agroforestry Abstracts
Basım Tarihi 01-2013