Fasudil umblikal ven endotelinde hücre proliferasyonunu artırıyor
Kenan Ahmet Türkdoğan
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Fatma Mutlu KUKUL GÜVEN
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Figen Tunalı Türkdoğan
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Karabacak
Hikmet Orhan
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Zübeyde Akın Polat
Oğuz Karahan
Dicle Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışma ile rho kinaz inhibitörünün vasküler endotel hücreleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır.Materyal metod: İnsan umbilikal ven endotel hücrelerinin (HUVEC) Amerikan Tip Kültür Koleksiyonu'ndanelde edildi. Hücreler kuyu başına toplam hacmi 100 ul olan jelatin kaplı mikrotitre plaklar içinde mililitrede104 hücre olacak şekilde 96 kuyuya ekildi. Bazal grup ile 5mMol ve 6mMol konsantrasyonlarda rho kinazinhibitörü uygulanan iki grup olmak üzere üç grup oluşturuldu. İlaç uygulanmış kültürler ve ilaç uygulanmayanbazal kültürler 72 saat takip edildi. Bulgular: Kontrol hücreleri ile rho kinaz inhibitörü (fasudil) verilenhücreler arasında doğrusal artan, kuvvetli bir ilişki saptanmıştır. Fasudil konsantrasyonu mMol olanlarınortalaması 1.063 iken, mMol olanların ortalaması 1.147 olmuştur. Bu ortalamalar arasında istatistiki olarakanlamlı fark bulunmuştur (p:0,044). Zamana göre hücre sayılarında 24 saat ile 48 saat süreleri arasındaönemli ölçüde fark oluşurken, 48 saat ile 72 saat arasında istatistiksel olarak fark oluşmamıştır.Sonuç: Fasudil endotel hücre üzerine sitotoksisite göstermeyip aksine proliferasyonu arttırıyor. Bu da endotelhücre proliferasyonunun artarak neointimal hiperplazi ile vasküler stenoza neden olan stent stenozu gibi hastalıklar için kötü bir durum oluşturmaktadır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2014