Evaluation of Electrocardiogram Knowledge Level ofHealthcare Staff Working in Ambulance
Erdal Demirtaş
Yusuf Kenan Tekin
İlhan Korkmaz
Prof. Dr. Fatma Mutlu KUKUL GÜVEN
Sefa Yurtbay
Esin Demirtaş
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Akut koroner sendromlar tüm dünyada ani ölümlerin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Akut başlangıçlı göğüs ağrısı şikayeti olan hastada miyokard infarktüsü düşünülmüş ise en kısa zamanda perkütan koroner anjiyografi (PTCA) yapılan bir merkeze sevk edilmelidir. Akut koroner sendromlar ve ölümcül kardiyak aritmilere bağlı ölüm oranını azaltmak için, hastayı ilk değerlendiren, ambulansta ça- lışan sağlık personelinin elektrokardiyografi (EKG) bilgisi önemlidir. Biz bu nedenle, Sivas ilindeki ambu- lans personelinin elektrokardiyografi bilgi düzeyini değerlendirmek için bir anket çalışması planladık. Materyal metod: Hemşireler, paramedikler ve acil tıp teknisyenleri olmak üzere, Sivas merkez ve ilçe- lerindeki ambulanslarda çalışan toplam yüz yetmiş sekiz sağlık personeli çalışmaya dahil edildi. Katılım- cılardan, çalışma deneyimi, eğitimi, yaşı ,özel bir EKG kursunun tamamlanmasıyla ilgili sorulara cevap vermeleri istendi ve 12 farklı EKG'yi yorumlamaları beklendi. Bulgular: Anket çalışmasında doğru tanı konulan EKG oranları şöyledir; anterior ST elevasyonlu miyo- kard infarktüsü (STEMI) %84.3 (n=150), inferior STEMI %89.9 (n=160), lateral STEMI %77.5 (n=138), nor- mal EKG %64 (n=114), ventriküler fibrilasyon (VF), %28.1 (n=50), supraventriküler taşikardi (SVT) %57.3 (n=102), VT %17.4 (n=31), ve parazitli EKG %13.5(n=24). Elde edilen sonuçlara göre, paramediklerin sağ dal bloğu ve AV tam blokta doğru tanı oranlarının acil tıp teknisyenlerine ve hemşirelere göre daha yüksek olduğu (<0,001) ve acil tıp teknisyenlerinin sol ventrikül hipertrofisinin EKG bulgularını tanımada daha iyi olduğu saptandı (p=0,011). Sonuç: Bizim çalışmamızda çalışanların mesleki alanı, çalışma tecrübesi ve son 1 yıl içinde aldıkları EKG eğitimlerinin EKG değerlendirme sonuçları üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı ve çalışanların hayatı tehdit eden ritimleri tanımadıkları gösterilmiştir.
Dergi Adı Bozok Tıp Dergisi
Basım Tarihi 06-2019