The Effect of Household versus Enterprise Credit on Economic Growth in Türkiye
Betül İsmiç
Doç. Dr. Sedef ŞEN
Bu çalışmanın motivasyonu Türkiye ekonomisinin son yirmi yılda kredi hacminde kaydettiği önemli büyümedir. Teorik öngörüler hanehalkı ve işletme kredilerinin ekonomi üzerindeki farklı etkilerine işaret etse de ampirik literatür ağırlıklı olarak özel sektöre verilen toplam banka kredi göstergelerine dayanmaktadır. Kredi kompozisyonunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini kredi kaynağı açısından inceleyen az sayıda çalışma bulunmaktadır. Kredi hacmindeki önemli genişlemeye rağmen, bu özel konu daha önce Türkiye bağlamında araştırılmamıştır. Bu sebeple, bu çalışma, özel sektör üzerindeki toplam banka kredisinin yanı sıra girişimci (veya işletme) ve hane halkı kredi piyasalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini ampirik olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ampirik çalışma, ilgili değişkenler arasındaki uzun ve kısa dönemli ilişkileri ortaya çıkarmak için ARDL eş bütünleşme adı verilen bir zaman serisi yaklaşımına dayanmaktadır. Türkiye için 1986'dan 2021'e kadar yıllık zaman serisi verileri uygulanmıştır. Ampirik sonuçlar, işletme kredisinin ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu, hane halkı kredisinin ise ekonomik büyümeyi etkilemediğini göstermektedir. Bulgular ayrıca özel sektöre verilen toplam banka kredisi miktarının ekonomik büyümeyi etkilemediğini göstermektedir. Ayrıca, kısa ve uzun vadede işletme kredisi ve ekonomik büyüme arasında iki yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu ortaya konmuştur. Kredilendirme yapısı, finansal gelişmenin ekonomik büyümeyi ne kadar etkileyeceğini belirler. Bulgularımız, Türkiye'de finansal kuruluşların ne kadar borç verdiğinin değil, kime ve hangi amaçlarla borç verdiğinin önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
financial development,economic growth,household credits,enterprise credits
Dergi Adı Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 10-2023