İleri Demokrasilerde Politik Bütçe Dalgalanmaları Ortaya Çıkar Mı?
Doç. Dr. Sedef ŞEN
Bu çalışmada çeşitli kriterlere göre seçilmiş 42 adet ülke için ileri demokrasinin hakim olduğu seçim dönemlerinde politikacılarınyeniden seçilebilmek amacı ile mali araçlar üzerinde herhangi bir manipülasyon girişiminin olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaçlaçalışmada 2001-2018 yılları arasını kapsayan dengeli panel veri seti kullanılmıştır. Ekonometrik metodolojide başvurulan yöntemfarklarda dinamik ve genelleştirilmiş momentler modelleri olmuştur. Mali gösterge olarak ise mali denge, mali gelir ve kamu harcamasıgöz önüne alınmıştır. Seçim odaklı dalgalanmaların araştırıldığı bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, seçim değişkeninin hemfarklarda dinamik model hem de genelleştirilmiş momentler modeli için sadece kamu harcaması değişkeni üzerinde pozitif veistatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Diğer bir deyişle seçim zamanlarında kamu harcamaları üzerinde politik bütçedalgalanmalarının görülmekte olduğu ve ileri demokrasiye sahip ülkelerde politikacıların seçimi kazanabilmek amacı ile manipülasyonabaşvurduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi
Basım Tarihi 10-2020