Comparison of reverse-transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR) and rapid test for the detection of bovine rotavirus and bovine coronavirus in anatolian water buffaloes
Oya Bulut
Gülşah Uyunmaz Saklı
Mustafa Hasöksüz
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Türkiye
Irmak Dik
Hasan Hüseyin Hadimli
Doç. Dr. Mustafa HİTİT
Amaç: Coronaviruslar ve Rotaviruslar, Türkiye’de ve Dünya’da hay van ve insan sağlığını tehdit eden önemli virolojik etkenlerdir. Sığır larda görülen Bovine Rotavirus (BRV) ve Bovine Coronavirus (BCoV) önemli ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu çalışmada sığırlar ile aynı çiftlikte bulunan Anadolu mandalarında BRV ve BCoV varlığının teşhis edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla iki virusun varlığı Revers Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) ve BRV-BCoV hızlı testi ile tespit edildi. Bu iki testin sensitivite ve spesifite oran ları karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Afyonkarahisar bölgesindeki sı ğır çiftliklerinde bulunan 230 adet Anadolu mandası klinik olarak değerlendirildi. Yirmi yedi adet klinik belirti (zayıflık, dehidrasyon, kusma, sulu kıvam ve sarı renkli dışkı) gösteren mandadan gaita nu muneleri toplandı. Gaita numuneleri BRV ve BCoV yönünden Hızlı test ve RT-PCR ile değerlendirildi. Belirtilen analizler, kullanılan tica ri kitlerin prosedürüne uygun olarak gerçekleştirildi. Bulgular: RT-PCR sonucunda %22.2 (27/6) BRV ve % 3.7 (27/1) oranında BCoV pozitiflik tespit edilirken, Rota-Corona Hızlı test le tüm numuneler negatif belirlendi. Her iki etken için rapid testin RT-PCR ile karşılaştırıldığında sensitivite ve spesifitesi sırayla %0 ve %100 olarak belirlendi. Ayrıca analiz edilen örneklerde istatis tiki olarak BRV pozitiflik oranı, BCoV’a göre daha önemli bulundu (p<0,05). Öneri: Sonuç olarak rapid test sensitivitesinin düşük çıkması, ente rik enfeksiyonların seyri boyunca saçılan virus miktarındaki değişik liğe bağlı olabilir.
Dergi Adı Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Dergi ISSN 2146-1953