Phycoerythrin Accumulation of Porphyridium cruentum Culture at Indoor Tubular Photobioreactor
Arş. Gör. Gökhun Çağatay ERBİL
Prof. Dr. Mahmut ELP
Yaşar Durmaz
Ege Üniversitesi, Türkiye
Mikroalgler, akuakültür ile birlikte farmasötik, yem, gıda, tarım ve enerji gibi endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Mikroalg pigmentleri potansiyel gıda renklendirme ajanı olmakla birlikte, yapılarında çoklu doymamış yağ asitleri gibi biyoaktif bileşenler içermektedir. Porphyridium cruentum fikoeritrin, klorofil ve karotenoidler gibi değerli pigmentleri biriktirebilme yeteneğine sahip kırmızı bir alg olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, P. cruentum’un 51 gün boyunca kapalı alanda pilot ölçekli tübüler fotobiyoreaktörde kültürü yapılmıştır. En yüksek hücre sayısı 31.84 x 106 hücre mL-1 olarak belirlenmiş olup, en yüksek spesifik büyüme oranı 0.80 olarak belirlenmiştir. Toplam fikobiliprotein ve fikoeritrin miktarları erken üssel fazda sırasıyla 0.252 ± 0.009 mg mL-1 ve 0.224 ± 0.007 mg mL-1’ye ulaşmıştır.
Phycoerythrin | Pigment | Porphyridium cruentum | Tubular photobioreactor
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi